Поновни председнички избори у Аустрији 4. децембра

Поновни председнички избори у Аустрији биће одржани 4. децембра, сагласили су се шефови посланичких клубова у аустријском парламенту.

Избори су, какао је претходно било најављено, требало је да се одрже 2. октобра, а одлажу се због неисправног гласачког материјала.

Шефови посланичких клубова у аустријском парламенту сагласили су се на састанку са министром унутрашњих послова Волфгангом Соботком да термин поновљеног другог круга председничких избора буде 4. децембар.

Шеф посланичког клуба Социјалдемократске партије Аустрије Андреас Шидер и шеф клуба "Тим Стронах" Роберт Лугар рекли су новинарима након седнице да је договорен 4. децембар из организационих и техничких разлога, јер ранији термин не би било могуће о реализовати.

Соботка је, на конференцији за новинаре, раније данас саопштио да ће замолити аустријски парламент да одложи изборе који су били заказани за 2. октобар, јер штампарија која је израдила изборни материјал није обезбедила квалитетан лепак за коверте у које се стављају гласачки листижи.

Соботка се извинио грађанима што се Министарство, на чијем је челу, четири дана није изјашњавало о тој теми, иако је било потребно, како је нагласио, да се анализира ситуација и пронађу решења.

Такође се извинио гласачима који су већ гласали путем поште, а чији листићи, због неисправности коверата нису важећи.

Извињење је упутио и кандидатима што ће бити у ситуацији да воде дужу предизборну кампању.

Соботка је истакао да је због те неисправности гласачког материјала наложио Криминалистичкој служби да анализира проблем, прецизирајући да треба испитати зашто лепак не гарантује затвореност гласачког листића.

Такође је најавио да ће дати налог и екстерној фирми да анализира тај проблем, подсећајући да је штампарија, која је одштампала неисправни материјал, победила на јавном конкурсу и да је до сада штапмала изборни материјал за седам других избора, а да је ово први пут да је настао технички проблем и да није обезбеђен квалитет материјала.

Он је подвукао да одлагање избора свакако штети имиџу, али је додао да се ради о техничкој грешци, као што је показала истрага, што је виша сила.

"Уколико све будемо спровели транспарентно, уверен сам да ће међународна заједница схватити нашу одлуку, као и да је Аустрија модерна правна држава", подвукао је Соботка.

Упитан за штету која је направљена по државу због неисправности изборног материјала, он је проценио да би то могло коштати око два милиона евра.

Директор Савезне Криминалистичке службе генерал Франц Ланг објаснио је да је анализа лепка показала да је највероватније неки хемијски састојак допринео да не лепи како треба.

Казао је да је штампарија имала испоруке лепка у више транши, између осталих из иностранства, из Немачке.

Криминалистичка служба, према његовим речима, наставља да истражује проблем, а анализа лепка потрајаће још неко време.

Ланг је рекао и да у овом тренутку истрага не показује да је неко намерно лошом производњом "покушао да минира државу".

Такође је грађанима поручено да гласачке листиће које су добили на кућну адресу, могу да униште, односно баце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара