Линта: Степинац је ратни злочинац

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је се не слаже са изјавом хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да канонизација Алојзија Степинца није уперена против српског народа.

Према његовим речима, Степинац је ратни злочинац, а не жртва комунистичког речима, јер бројне чињенице јасно потврђују да је био активни учесник у геноциду над српским, јеврејским и ромским народом у Другом светском рату.

"Канонизација Степинца би представљала велики корак ка релативизацији геноцида у НДХ а то би довело да амнестије великог дела католичких свештеника који су учествовали у незапамћеном злочину над Србима и другим народима", наводи Линта.

Како је додао, један од кључних предуслова помирења српског и хрватског народа јесте да хрватски државни врх и Католичка црква у Хрватској одустану од проглашења Алојзија Степинца за светог човека.

Линта такође одбацује као увредљиву изјаву хрватске председнице да не треба манипулисати бројем жртава у Јасеновцу.

Већина извора потврђује да је у највећем логору смрти на Балкану убијено око 700.000 људи, међу којима су 90 одсто били Срби. Такође, Израелски центар Јад-Вашем располаже податком о 700.000 жртава геноцида у логору Јасеновац, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара