Јовић: Ако победи Пленковић тензије ће бити мало тише

Професор на Загребачком универзитету Дејан Јовић рекао је да ко год да буде на власти у Хрватској после избора тешко ће домаћој јавности да "прода" добре односе са српским државним врхом.

"Чини ми се да ако власт формира господин (Андреј) Пленковић те тензије ће можда бити у овом тренутку нешто мало тише, нарочито на релацији Загреб - Београд, јер је могућ један нови став, нови почетак, јер је он нова личност на хрватској страни", рекао је Јовић.

"Иако, искрено речено, ко год био у хрватској политици биће му тешко продати домаћој јавности добре односе са господином (Александром) Вучићем и (Томиславом) Николићем".

С друге стране, каже Јовић у интервјуу за Спутњик, ако власт буде формирао челник СДП Зоран Милановић, лични анимозитети који су постављени између њега и српског премијера врло велики и требаће пуно рада да се они утишају.

"Ако дође до велике коалиције у Хрватској, то ће изразито оснажити хрватску позицију у региону и у ЕУ јер она више неће бити земља без владе или са врло слабом владом, него земља у којој би у том случају чак двотрећинска већина могла бити иза владе", прецизан је Јовић.

Јовић, наиме, сматра да се формирање велике коалиције, СДП-ХДЗ, након ових избора, чини пуно вероватније него икада раније, иако, како каже, није сигуран да ће до тога доћи.

Не жели, чак, ни да процењује да ли ће до такве власти доћи или не.

О постизборној ситуацији и снижавању тензија у самој Хрватској и у региону Западног Балкана, Јовић каже да је могућ један нови став.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара