Хрватска: Одбор подржао набавку половних хеликоптера

Одбор за одбрану хрватског парламента подржао је пројект опремања оружаних снага те земље са 16 половних хеликоптера типа "ОХ-58D кајова" које су Хрватима понудиле САД.

Хеликоптере типа ОX-58D је у САД одабрао стручни тим хрватске војске, предвођен пуковником Михаелом Крижанцем, јавља Хина и додаје да се ради о летелицама које немају велик број сати налета.

Одлазећи начелник Главног штаба Оружаних снага Драго Ловрић рекао је да је то пројект од стратешке важности, јер се ради о лаким извиђачким борбеним хеликоптерима с изузетним способностима.

"Захваљујући сензорима, наоружању и војној опреми ми постајемо доминантни по питању извиђања, борбеног деловања из ваздуха, повезивања борбених система", рекао је Ловрић.

Додао је да ти хеликоптери имају и значајне извиђачке способности тако да могу помагати у тражењу и спасавању несталих особа и заштити хрватске границе.

Финансијски гледано, Хрватска ће добити вредност од 1,7 милијарди куна, при чему ће уложити 200 милиона куна, рекао је Крижанец.

"Кајова" је вишенаменски хеликоптер који је за потребе америчке војске произведен у другој половини шездесетих година на основу хеликоптера "Бел-206А џет ренџер".

Новија варијанта "ОХ-58D кајова вориор" је најсофистициранија и оцењена је као летелица с квалитетним перформансама, поузданости те малим оперативним трошковима.

"Кајова" је први амерички хеликоптер који користи ММС (систем сензора смештен унутар округлог кућишта изнад главе ротора).

Унутар ММС-а, налазе се сензори за термално скенирање, теле-оптички сензори, ласерски систем за одређивање удаљености и означавање циља, те оптички систем нишана.

Свих 16 хеликоптера произведено је између 2010. и 2012. и имају између 100 и 600 сати налета. Хеликоптери поседују сву стандардну опрему и наоружање која се уграђује на "ОХ-58D кајова вориор" у складу с прописима и стандардима копнене војске САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара