Изгласано поверење Влади Мила Ђукановића

Парламент Црне Горе изгласао је поверење Влади. Премијер Мило Ђукановић понудио је опозицији "да уђе у Владу", ради припреме нових парламентарних избора. Ђукановић је рекао да је "спреман" да понуди места у неким министарствима, као и једно потпредседничко место, што је практично прихватање плана опозиционе Позитивне Црне Горе за превазилажење садашње политичке ситуације у Црној Гори.

23.05 - Изгласано поверење Влади Мила Ђукановића, јавља РТЦГ.

22.40 - У току пауза после које би требало да се гласа о поверењу Влади Црне Горе.

Скупштина Црне Горе изгласала је вечерас поверење Влади коју води Мило Ђукановић. Гласало је 62 посланика, а подршку Влади дало је њих 42, један више него што је било потребно, док је против било 20.

Посланици опозиционог Демократског фронта нису гласали, него су ванредну седницу парламента пратили на улици, где су од краја септембра тражили формирање такозване прелазне владе која би припремила нове парламентарне изборе.

Против поверења Влади изјаснила се и Социјалдемократска партија Црне Горе, досадашњи коалициони партнер Демократске партије социјалиста Мила Ђукановић.

Пресудно је на изгласавање поверења утицала опозициона Позитивна Црна Гора, а премијер Ђукановић је прихватио њен план за решавање садашње ситуације, позивом опозицији да уђе у Владу.

"Спреман сам да понудим места у неким ресорима, као и једно потпредседничко место", рекао је Ђукановић.

Претходно су представници посланичких клубова странака изнели завршну реч, а то је учинио и сам премијер који је раније покренуо иницијативу за проверу поверења Влади.

Ђукановић је у својој завршној речи рекао да Црна Гора није ни у економској, ни политичкој, ни безбедносној кризи, а да је Влада у досадашњем делу мандата остварила резулатате, на основу којих треба да добије поверење.

Економски није у кризи, јер је у прошлој години остварен економски раст већи од четири одсто, а просечне плате и пензије у Црној Гори су највеће у региону, навео је премијер.

О политичкој кризи, према његовом мишљењу, не може бити речи, јер све институције функционишу, а политичка криза није то што су поремећени односи у владајућој коалицији и што један део опозиције протестује на улици.

Према речима Ђукановића, ако нека опозициона партија буде гласала за подршку Влади, то никако не може имати карактер политичке корупције. Промена политичког мишљења је, по оцени Ђукановића, легитимна.

Коментаришући оцене председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића да је његова Социјалдемократска партија (СДП) била носилац идеје црногорске независности од свог оснивања, лидер Демократрске партије социјалиста је напоменуо да без његове странке не би била обновљена сувереност Црне Горе.

Ђукановић је рекао да је "у медијским радионицама смишљена тврдња да се ДПС не може победити на изборима, већ на улици, протестима, побунама", и да је ту логику, у неку руку, прихватила и СДП, дугогодишњи коалициони партнер ДПС.

Уместо, како је рекао, оптужби које је раније чуо од лидера СДП на рачун ДПС, Ђукановић је захвалио СДП "за све што су заједно урадили".

Премијер је оценио да црногорско друштво оптерећују политичке поделе, али да се без ДПС неће успети у њиховом премошћавању.

Ако би, како је објаснио, СДП са опозицијом био власт, те поделе не би биле превазиђене, јер се неке опозиционе странке не мире са независношћу Црне Горе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се