Тужилаштво предложило притвор за Радончића

Тужилаштво БиХ упутило је предлог за одређивање мере притвора у трајању од 30 дана за Фахрудина Радончића, лидера Савеза за бољу будућност, који је ухапшен под сумњом да је ометао рад правосуђа, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Предлог притвора је упућен због постојања опасности да би боравком на слободи осумњичени могао да омета истрагу, прикрива доказе и врши утицај на сведоке или саучеснике, као и да почини ново кривично дело или заврши започето.

Поступајући тужилац заједно са својим тимом сарадника и саветника, наставља интензивну истрагу у овом предмету.

Тужилаштво БиХ подсећа јавност да су сви грађани једнаки пред законом, да се поступак води у складу са законом, да пред законом нема недодирљивих и да било какви политички или медијски притисци не могу и неће утицати на вођење поступка, наводе из Тужилаштва БиХ.

Саслушање Радончића синоћ је прекинуто а његова одбрана је напустила саслушање након што је њиховом клијенту на терет стављено ново кривично дело о којем он није био саслушаван у Агенцији за истраге и заштиту.

Адвокати Васвија Видовић и Драган Барбарић напустили су саслушање због тога што му је, како кажу, поступајући тужилац на терет ставио ново кривично дело, а реч је, наводно, о недавном спорном именовању амбасадорке БиХ у Словенији, пренела је раније регионална ТВН1.

Радончић је Тужилаштву предат након криминалистичке обраде у Сипи, где је негирао све наводе који му се стављају на терет.

Одбрана стога потезе Тужилаштва назива скандалозним.

Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине и Демократска фронта саопштиле су да одмах мора да престане сваки вид притиска највиших званичника Босне и Херцеговине, нарочито чланова Председништва БиХ и појединих чланова Савета министара БиХ, као и других институција и политичких представника у БиХ на Суд и Тужилаштво БиХ.

"Пракса заустављања и блокаде рада законодавних и извршних институција у БиХ узрокована хапшењем председника Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића мора се одмах зауставити, јер то представља најтежи облик вршења притиска на рад правосудних органа и покушај стварања атмосфере хаоса у држави", наводи се у заједничком саопштењу СДП-а и ДФ-а.

Ове две странке дале су пуну подршку раду Тужилаштва и Суда БиХ, додавши да очекују да ће носиоци правосудних функција радити само и искључиво у интересу правде, на бази Устава и закона Босне и Херцеговине.

СДП и ДФ такође очекују да ће активности у вези са случајем хапшења Радончића бити спроведене професионално и ефикасно.

Радончић је ухапшен у понедељак у Хаџићима у акцији "Лутка 2", а првобитно се теретио за ометање рада правосудних органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара