Хоће ли Ђукановић обезбедити већину?

У Скупштини Црне Горе наставља се расправа о поверењу влади премијера Мила Ђукановића. Да би Ђукановићева иницијатива добила подршку, за иницијативу о формирању влади коју је он покренуо 28. децембра потребан је 41 глас од 81 посланика.

Уредница у Информативном програму Радиотелевизије Црне Горе Ивана Шебек каже за РТС да би Ђукановић гласове требало да обезбеди у опозицији, с обзиром на то да владу за сада неће подржати коалициони партнер СДП, који је са Ђукановићевим ДПС-ом владао 18 година.

"То би се и могло десити јер је опозициона странка Позитивна Црна Гора најавила подршку ако Ђукановић пристане на неке њихове услове, а то је између осталог да у владу, која има мандат до октобра, јер подсећам да је Црна Гора у изборној години, уђу поједини представници опозиције. Ако Ђукановић пристане на те услове, добиће подршку четири посланика Позитивне Црне Горе, а недостају му само два за поверење влади", каже Шебек.

Истиче да ту могућност потврђује и синоћни састанак потпредседника ДПС-а и Позитивне Црне Горе.

Иначе, јучерашњу ванредну седницу, за коју је интересовање и у Црној Гори и у региону веома велико, обележила је оштра полемика до јучерашњих партнера у власти, лидера ДПС-а и премијера Мила Ђукановића и лидера СДП-а и председника Скупштине Ранка Кривокапића.

"Ђукановић је поручио да више нема места за оне који су седели на две столице, мислећи на Кривокапићеву странку која још од 2013. кокетира са опозицијом. Кривокапић је поручио да Ђукановићу требају послушници, а не посланици, и поред тога што је један министар у Ђукановићевој влади близак сарадник Кривокапића, а реч је о министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу", каже Шебек.

Додаје да су поједини политички аналитичари мишљења да је Ђукановић свакако на добитку.

"Два су могућа сценарија - да добије подршку дела опозиције и да његов кабинет заврши посао до октобра, или да се, у случају изгласања неповерења, скрати мандат и иде у превремене изборе. А, то значи да је у значајној предности ДПС, на чијем је челу Ђукановић, јер сва истраживања показују повећање рејтинга странке, посебно од добијања позива за чланство у НАТО", каже уредница РТЦГ.

Наглашава да је "пунолетан политички брак завршен" и да ће данашња полемика и скупштинско заседање бити маратонски. Гласања највероватније данас неће бити, јер је много посланика пријављено за дискусију.

Иначе, део опозиције седницу прати испред скупштине, на импровизованом видео-биму.

"Они бојкотују рад скупштине још од септембра и траже прелазну владу. Реч је о политичкој групацији Демократски фронт која је значајно окрњена - напустили су је бројни чланови, па и лидер Миодраг Лекић који је оформио нову партију. Око 200 њихових присталица различито је јуче реаговало на улазак различитих политичара у зграду скупштине", каже Шебек.

Остали опозиционари, највећи део опозиције, учествује у расправи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво