Почиње суђење Насеру Орићу за ратне злочине

Пред Судом Босне и Херцеговине у уторак почиње суђење ратном команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу због злочина почињених над српским заробљеницима 1992. године на подручју Сребренице и Братунца.

На првој статусној конференцији, која је одржана 24. новембра, тужилац Мирослав Јањић најавио је испитивање 30 сведока, међу којима ће бити и један заштићени сведок, као и извођење 63 материјална доказа, пренела је РТВ РС.

Суд БиХ потврдио је 9. септембра три тачке оптужнице против Орића и Мухића за злочин над ратним заробљеницима, односно да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Оптужени су 19. октобра пред Судом БиХ негирали кривицу.

Орићеви браниоци су 9. новембра поднели поднесак Хашком трибуналу од којег су затражили да нареди Суду БиХ обуставу поступка за ратне злочине у Сребреници против њиховог брањеника, с обзиром на то да му се већ судило за те злочине и да је 2008. године у Хагу већ правоснажно ослобођен кривице.

Трибунал у Хагу је 11. децембра одбио захтев Орићеве одбране за обустављање поступка у Суду БиХ.

У образложењу одлуке је наведено да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности за убиство једне особе у полицијској станици Сребреница и шест особа у згради општине, док му се тренутно на терет ставља да је лично убио једно лице у селу Залазје, као и да је са још једним припадником такозване Армије БиХ учествовао у убиствима две особе у Братунцу.

Судија Механизма за међународне трибунале у Хагу Лин Дакјун сматра да се тачке оптужнице у БиХ о убиствима битно разликују од оптужби у Хагу, када се пореде начин, време и место наводних злочина.

Орић се брани са слободе, уз ограничено кретање само на подручју ФБиХ и обавезно седмично јављање надлежним полицијским службама.

Он је 26. јуна изручен БиХ из Швајцарске, где је ухапшен 10. јуна по потерници Србије због ратних злочина почињених у селима око Сребренице.

Oрићево изручење из екстрадиционог притвора у којем је провео 14 дана тражила је Србија, али и БиХ, након чега је швајцарски суд одлучио у корист БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво