Додик: Ускоро одлука о референдуму о Дану РС

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да би на следећој седници Народне скупштине РС, која је заказана за 9. фебруар, могла бити разматрана одлука о расписивању референдума о пресуди Уставног суда БиХ, који је неуставним прогласио 9. јануар као Дан Републике Српске.

Додик је рекао да је "интервенционизам странаца и њихово бављење унутрашњим питањем БиХ превршило сваку меру, као и да одбија сваку врсту претње".

"Европа, која има велике проблеме, покушава да заузме курс насиља, притисака или казни на начин као да тамо цветају руже, што није тачно", рекао је Додик у Бањалуци после састанка са председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и досадашњим председницима парламента РС Момчилом Крајишником, Драганом Калинићем, Петром Ђокићем, Душаном Стојичићем и Игором Радојичићем.

Додик је поручио да ће Република Српска "афирмисати своја права на референдум", као и да ће "одржавати референдуме о различитим питањима у континуитету, без обзира на то да ли се то некоме свиђа или не".

"Почећемо ове године", истакао је он, додавши да ће једног дана на референдуму бити решено и питање статуса РС.

Додик тврди да референдум, као инструмент демократског одлучивања и цивилизацијских тековина, не може бити ускраћен ниједном народу, па ни српском као конститутивном народу у БиХ.

"Мораће да победи право да народ одлучује. Једног дана ће одлучити народ, а ми у овом времену морамо да будемо стабилни, да изградимо институције да би у то време могле донети одлуку какву народ хоће", казао је он.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво