БиХ, оптужница против бившег министра пољопривреде

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег министра пољопривреде у Влади Федерације БиХ Јерка Иванковића Лијановића и још 15 особа, као и пет предузећа који се терете за организовани финансијски криминал и неплаћање пореза, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се још терете за пореске утаје, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига и исправа, као и за прање новца.Тим кривичним делима, како је наведено, држава БиХ оштећена је за 13,5 милиона конвертибилних марака (око 6,6 милиона евра).

Међу предузећима која су обухваћена оптужницом су и фирме породице Лијановић.

То је једна од најопсежнијих оптужница за пореске утаје у постдејтонској БиХ.

Оптужени се терете да су, од 2007. до 2012. године, делујући као повезана група физичких особа и предузећа, починили пореске утаје и неплаћање пореза, тако што су сталним оснивањем нових фирми, са минималним оснивачким капиталом, на те субјекте преносили сировине, производе и опрему и настављали пословање, а стечене вишемилионске пореске дугове остављали на ранијим предузећима.

Најављено је да ће се оптуженима затражити забрана располагања непокретном и покретном имовином, како би се на крају судског поступка, осигурала могућност наплате у корист државе.

Тужилаштво БиХ ће кривицу и одговорност оптужених доказивати позивањем око 40 сведока и стручних вештака, а уз оптужницу је приложен обиман доказни материјал са више од хиљаду материјалних доказа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво