Председница синдиката избачена из парламента Републике Српске

Председница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић избачена из сале у Бањалуци у којој је заседао ентитетски парламент када је покушала да увери посланике да одустану од разматрања предога новог закона о раду по хитном поступку.

Ранка Мишић је током дана предводила синдикално протестно окупљање чији је циљ био да се спречи усвајање закона који синдикат сматра неправедним и штетним по интересе радника.

Више хиљада демонстраната окупила се пред седиштем парламента, а у једном тренутку дошло је и до жестоког гурања са великим бројем полицајаца који су окружили зграду.

Председници Савеза синдиката РС био је допуштен улаз у дворану како би тамо изнела синдикалне захтеве, али кад је покушала да говори пред посланицима потпредседник парламента Ненад Стевандић је на њу почео да виче, а обезбеђењу је затим наложио да је избаци.

Председницу синдиката потом су припадници обезбеђења грубо ухватили и буквално је изнели из сале и избацили кроз улазна врата.

Владајућа већина предвођена Савезом независних социјалдемократа одлучила је да игнорише захтеве синдиката и прихватила је захтев владе да се предлог закона разматра по хитном поступку, иако се томе одлучно противила опозиција која је тражила редовну процедуру са могућношћу улагања амандмана.

Председница владе РС Жељка Цвијановић оптужила је синдикат да протестима заправо покушава да сруши власт.

Цвијановић је истакла да је нови закон о раду битан предуслов за даље реформе.

Опозиција у скупштини Републике Српске напустила је скупштинску салу пре почетка расправе о спорном закону о раду, у знак протеста против избацивања Ранке Мишић.

Они су, такође, затражил од министра рада Миленка Савановића да поднесе оставку, ако закон о раду у РС буде усвојен вечерас по хитном поступку.

У скупштинској сали су остала два посланика Напред српске, Адам Шукало и Горан Ђорђић, који су мирним стајањем изражавали свој револт, али је то оцењено као ометање рада парламента и дата је пауза.

"Бесмислен је сваки даљи рад у Народној скупштини у оваквим условима", рекао је шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица, осудивши избацивање Ранке Мишић из сале, назвавши то насиљем над женом, мајком и супругом погинулог борца.

Испред зграде парламента још протестује један број синдикалаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво