Читај ми!

Црна Гора, расправа о укидању имунитета посланицима Демократског фронта

Адмнистративни одбор црногорске Скупштине подржао је захтев Тужилаштва за укидање имунитета посланицима Демократског фронта Андрији Мандићу, Славену Радуновићу и Милану Кнежевићу. У недељу нови протест ДФ-а у Подгорици.

Захтев Тужилаштва подржали су посланици Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Позитивне Црне Горе и Бошњачке странке (БС), док посланици Социјалистичке народне партије нису присуствовали седници Одбора.

Више државно тужилаштво тражи укидање имунитета Мандићу и Радуновићу због сумње да су позивали на насилну промену уставног уређења на протесту испред зграде црногорског парламента.

Основно државно тужилаштво тражи укидање имунитета Кнежевићу због сумњи да је напао службено лице током протеста у Подгорици.

Коначну одлуку о укидању имунитета посланицима доноси црногорски парламент.

Посланица СНП-а Данијела Марковић рекла је, пре почетка седнице, да представници те партије неће учествовати "у овој фарси" иако су подржали избор ВДТ-а, након чега је напустила салу.

Председник Одбора Радивоје Никчевић указао је да имунитет није привилегија посланика, и да о његовом укидању одлучује парламент, а не сами посланици.

Према његовим речима, основна намена имунитета је да осигура несметан рад парламента, односно функционисање законодавне власти, и спречи било који облик урушавања већине или мањине у парламенту.

Посланик ДПС-а Милорад Вулетић истакао је да Скупштина не суди, али је обавеза посланика да државним органима и институцијама система омогуће да раде свој посао на уставни и законити начин.

Његов колега Радован Обрадовић подсетио је да нико не може да се крије иза имунитета као и да су сви грађани доступни кривично-правним органима.

Посланик СДП-а Рифат Растодер напоменуо је да је у тој партији било дилеме како се изјаснити по овом питању.

"Нама је пре свега стало до дијалога, и до што бржег стабилизовања политичке и укупне ситуације у држави", рекао је Растодер.

Посланица Позитивне Азра Јасавић казала је да та партија тражи од врховног државног тужиоца да хитно, једнако ажурно као у овом случају, поступи по поднетим кривичним пријавама које указују на економско подривање темеља земље и које су у поступку.

Она је затражила и да се процесуирају подстрекачи из политике и медија који, како је навела, подривају економске темеље државе.

Посланик БС-а Решад Сијарић рекао је да ће подржати захтев за укидање имунитета јер је та странка подржала избор ВДТ-а.

Нови протест опозиционог парламентарног Демократског фронта у Подгорици биће одржан у недељу 15. новембра, најавио је председник Нове српске демократије и посланик ДФ-а Андрија Мандић.

Он је објаснио да је такву одлуку донело Председништво Демократског фронта, преноси портал Радио телевизије Црне Горе.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара