Церар: Постоје границе преко којих Европа не може

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је у интервјуу за мариборску "Вечер" да постоје границе преко којих Европа не може и одбацио критике да најављеним постављањем бодљикаве жице на границу са Хрватском попушта националистичким политичким захтевима.

Миро Церар је рекао да није националиста већ партиота који жели да заштити своју земљу од прекомерног избегличког таласа, ако Европа не пронађе заједничко решење.

"За сада још чекамо заједничко европско решење кризе, али ако га не буде, у екстремној ситуацији границе ће на крају морати да се бране жицом, полицијом, па чак и војском. То више није само хипотетичка претпоставка", казао је Церар.

Словеначки парламент је у четвртак расправљао о могућем пооштравању режима пролаза за мигранте на хрватској граници, која је и граница шенгена, а медији су пренели да влада већ набавила веће количине ограде и бодљикаве жице.

Церар је у парламенту истакао да највише зависи од Немаке и Аустрије, које Словенија намерава да прату у својим поступцима, али да да није искључено да ће деловати самостално и одлучно иако граница неће у потпуности бити затворена.

Агенција СТА је објавила анкету, која показује да 79 одсто Словенаца сматра да Словенија мора затворити јужну границу за мигранте, одмах пошто Немачка и Аустрија уведу прве веће рестрикције за примање избеглица и азиланата.

Два воза са 1.700 избеглица стигла у Словенију

Два воза са око 1.700 избеглица стигла су прошле ноћи из Хрватске у словеначко погранично место Добова, саопштила је полиција Новог Места.

Истовремено, више од 2.000 избеглица прослеђено је у смештајне центре широм земље, а половина од тог броја према Аустрији.

Неки од избеглица из воза упућени су у смештајни центар у Горњој Радгони, на граници са Аустријом, где су их већ очекивали, преноси СТА.

Полиција Мурске Соботе је саопштила да је у Горњу Радгону преузето 655 избеглица, а велика већина од них је из Добове, док су остали стигли из прихватног центра Петишовци.

Словеначка полиција добила је нову помоћ у виду групе од 20 полицајаца из Словачке, који ће им помагати на граничном прелазу Грушковје.

На подручју мариборске полиције, помагаће и 100 полицајаца из различитих земаља ЕУ, који треба да стигну ових дана.

Од 17. октобра, када је кренуо други талас избеглица, у Словенију је ушло више од 157.000 миграната до петка и у петак још 6.655. Полицијска статистика показује да је већ 142.000 избеглица напустило Словенију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се