Читај ми!

Виктор Понта поднео оставку због пожара

Румунски премијер Виктор Понта поднео је оставку због пожара у ноћном клубу у Букурешту, у којем су погинуле 32 особе, пренела је агенција Ађерпрес.

Виктор Понта је поднео оставку дан после масовних протеста у којем је захтевана оставка Владе због трагедије у ноћном клубу.

"Понта је поднео оставку, јер неко мора преузети одговорност за оно што се догодило. Ово је озбиљна ствар и ми обећавамо да ћемо наћи брзо решење за ову ситуацију", казао је шеф владајуће Социјалдемократске партије Ливију Драганеа у парламенту, преноси Ројтерс.

"Предајем свој мандат, дајем оставку и самим тим и моја Влада", навео је Понта у саопштењу и додао да ће његов кабинет остати док нова влада буде изабрана.

Виктор Понта, који је премијер од 2012. године, изјавио је да је спреман да народу понуди мандат због тога што се све време колико је у политици "није борио против грађана, већ за њих". 

Понта је навео да је обавезан да узме у обзир легитимне ставове који постоје у друштву и изразио наду да ће оставка његове владе задовољити демонстранте. 

Рекао је и да Влада оставља економску ситуацију много бољу него што је била када је преузела власт.

Реаговао је и председник Румуније, који је претходних дана оштро критиковао премијера због корупције и пропуста у инспекцијским службама.

"Влада је поднела оставку, али касно, прекасно. Људи су морали да изгубе животе да би они поднели оставке. Одмах ћу почети консултације са политичким партијама о новој влади", рекао је председник Румуније Клаус Јоханис.

По румунским законима требало би да председник Јоханис позове посланичке групе на консултације и предложи новог кандидата за премијера. 

Кандидат за премијера мора бити изабран у парламенту, а ако не добије већину, шеф државе опет предлаже новог мандатара, а ако ни не добије већину, парламент ће бити расфомиран и расписани нови избори.

Владајућа Социјалдемократска партија и чланови коалиције предлажу формирање владе стручњака, док опозиција тражи превремене изборе.

"Потребан је политички договор и уверени смо да су избори једини разуман потез, како би се изашло у сусрет захтевима друштва", истиче Алина Горгиу из Националне либерлне партије.

Иначе, Понта је у претходних месеци више пута позиван да поднесе оставку, због оптужби за корупцију. У септембру је против њега покренут судски поступак, по оптужници за проневеру, утају пореза и прање новца, пре него што је постао председник владе. Понта негира све оптужбе, тврдећи да су искључиво политички мотивисане.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара