Читај ми!

Ко диригује црногорским "ором"?

Лидери црногорске опозиције Андрија Мандић и Славен Радуновић поручили су, након пуштања на слободу, да настављају борбу против Ђукановићевог режима. Јесу ли у тој одлуци сами или их неко усмерава? Мило Ђукановић верује да су инспиратори антивладиних протеста српски националисти и Русија. Поставља се питање да ли је најозбиљнија криза власти Мила Ђукановића диригована споља.

Мирни протести, окршај демонстраната и полиције који их је омасовио и узнемирујући финиш. Садржај тронедељних демонстрација црногорске опозиције окупљене око Демократског фронта – укратко. Нашироко се, међутим, прича о њиховој позадини.

Оптужбе првог човека Црне Горе и овог пута прелазе границу – ка Русији и, како је рекао, националистичким круговима у Србији. Ђукановић инспираторе види у противницима црногорске државности и уласка земље у НАТО. Чудна изјава, кажу у Москви.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков каже да свуда у свету траже некаквог ђавола и притом настављају да демонизују Русију. Tо је, каже, позната забава многих земаља, али још увек се нада да ће здрав разум превладати.

У Подгорици виде и другачије од председника. Протесте не доводе у везу са фактором споља.

Извршни директор дневника Вијести Жељко Ивановић рекао је да масовност скупа није резултат политичког нити страначког утицаја, поготову не утицаја Србије, Русије, Вијетнама или било кога. Ово је била чисто грађанска акција.

У тој акцији је нестао потенцијал за рушење власти. Директора Вијести чуде аутоголови организатора.

"Све што су направили је поклон Ђукановићу. Он је био у безизлазној позицији, са техничком владом, техничким парламентом, потпуно делегитимисан са извесним изборима који први пут не би били по његовом диктату, а они су га сад вратили у живот са свим тим што је урађено", каже директор Вијести Жељко Ивановић.

Организатори нису у Црној Гори – могли би бити међу потенцијалним црногорским НАТО савезницима, верује новинар Жељко Цвијановић. Карте се мешају преко океана.   

"Чак и ако би се њихово присуство могло доказати – као што је могло у Србији 2000 – Немци нису самосталан фактор који би могао да ради такве ствари мимо воље САД. Елем, ако су Немци, то само значи да су Американци", каже Цвијановић.

Иако су протести окончани, њихова енергија није сасвим потрошена, оцењују аналитичари. Ипак, биће и даље пуцањ у празно.

"Док год ове снаге окупљене око српске опозиције не успеју да се уједине са грађанским, њихов капацитет је ограничен, немају шансе против ДПС-а Црне Горе и то се десило и са овим протестима", каже Милош Бешић, професор Факултета политичких наука.

Иако је опозиција разједињена, а власт уздрмана, аналитичари су у једном сагласни: ни једни ни други још нису за отпис.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара