Читај ми!

Јовић: Однос Хрватске са Србијом делимично жртвован у кампањи

За две недеље грађани Хрватске бираће представнике у Сабору. Професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић каже за РТС да су односи Хрватске са Србијом, али и са другим суседима, делом жртвовани у току изборне кампање у тој земљи.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Дејан Јовић је рекао да је Хрватска је након уласка у Европску унију 2013. саму себе схватила као много важнију земљу него што је била пре тога и има много веће амбиције.

"Ова избегличка криза била је прилика да Хрватска покаже другима да сада може рећи или учинити неке ствари које није могла док је приступала ЕУ", напомиње Јовић и додаје да се исто или слично догодило у Србији и Мађарској.

Ако погледате мађарску политику, наводи Јовић, она је искористила ову избегличку кризу да покаже своју земљу као важну за безбедност Европске уније, а Србија да би променила свој имиџ у Европи и свету, у чему је, каже, делом успела.

Према његовом мишљењу, "српска карта" односно заоштрена реторика према Србима, мање је присутна током ове кампање у Хрватској него током претходних.

"Њу гура стално конзервативна националистичка десница, односно ХДЗ, због тога што они утемељују свој политички идентитет у рату деведесетих", напомиње Јовић.

И Милановић говори о томе, каже Јовић и додаје да је то један начин који је веома амбивалентан.

"Његове поруке су делом саркастичне и ироничне и када говори о домољубљу, и показује знаке домољубља, мислим да се делом руга ХДЗ-овској десници. Питање је колико су његове поруке озбиљне у том смислу", наводи Јовић.

Ако резултата буде врло тесан, као што се очекује, каже Јовић, мањински представници имаће значајну улогу.

"Мислим да се у овом тренутку не догађа одмицање оних Срба који су гласали за СДП, да оду ка ХДЗ-у зато што ХДЗ не нуди више никакву пријатељску реторику и праксу у односу на српско питање", истиче Јовић. 

Професор Факултета политичких наука у Загребу наводи да на данашњем самиту у Бриселу има више шанси него пре месец дана да се нађе неко решење за избегличку кризу.

"Избеглице су сада дошле у центар ЕУ. Све док су избеглице биле на периферији, центар то не схвата озбиљно. Али велики број избеглица у Немачкој отвара унутрашња политичка питања у тој земљи, па та држава, као централна земља ЕУ почиње да више води рачуна о том питању", примеђује Јовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво