Читај ми!

Зашто је споран речник босанског језика

У Републици Српској на оштре осуде наишао је "Школски ријечник босанског језика" аутора Џевада Јахића. И док у Српској траже да се речник забрани јер шири мржњу, аутор, редовни професор на Филозофском факултету у Сарајеву, не види ништа спорно и каже да не преноси своје речи већ речи које живе у босанском језику.

Ђикан - сељачина, неотесани младић; обично за православца брђанина, сточара, чобанина; босанскога православца четничкога порекла, који је "генетски четник". Балванград - динарска босанска насеља попут Сокоца, Хан Пијеска, Пала и слично. Балванградски - за менталитет, сиров, динарски, углавном онај православни рурални.

Четник - припадник српске војске која је кроз историју починила велике злочине над бошњачким становништвом. Четникуша - припадница српске војске, Српкиња у Босни склона националној мржњи и нетрпељивости.

"То је сасвим у реду, то је јасно, то је историјски утемељено и то је благо речено, Нисам ја измислио ништа, него оно што постоји у науци", каже аутор "Школског ријечника босанског језика" Џевад Јахић.

За оно што Јахић назива речима које живе у босанском језику, српски лингвисти му поручују да у речнику не може бити емоционалних ставова. Не прави се, кажу, речник под наводницима и ономе шта је некоме драго.

"Или Џевад Јахић не зна како се прави речник или га је намерно тако правио, а мислим да је ово друго. Погледајте овај речник, он није забрањен него је одобрен одлуком федералног Министарства за употребе у школама", сматра лингвиста Милош Ковачевић.

Осуде стижу и од бошњачких лингвиста. Јахићеве дефиниције у "Босанском ријечнику", кажу,   пуне су емоција и вредносних судова. Сваки паметан човек, кажу, види да је то мржња.

"Са гледишта науке то је смеће. Ја чак мислим да је то превише буре изазвало", указује лингвиста Митхад Риђановић.

У Републици Српској траже да се речник што пре уклони из наставе и употребе. У Федерацији надлежни кажу да је речник босанског језика Џевада Јахића литература која није обавезна у школама и налази се у слободној продаји, па тако могуће и на полицама школских библиотека.

Колико је ова тема заинтересовала јавност у Босни и Херцеговини показују и бројне полемике на друштвеним мрежaма.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво