Читај ми!

Главашеви "црнокошуљаши" стигли у Загреб

Око 30 припадника Славонске соколске гарде ратног злочинца Бранимира Главаша, постројило се данас, у црним кошуљама и панталонама, испред зграде Хрватског сабора, и извели унапред увежбану кореографију, пренео је хрватски портал "Индекс".

Припадници Славонске соколске гарде, који су и ранијих дана шокирали јавност пошто су постројавањем многе подсетили на озлоглашене јединице из Другог светског рата, стајали су непомично, држећи хрватске заставе али и заставе Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, навео је Индекс, преноси Танјуг.

"Данас у просторијама Хрватског сабора ће се одржати предаја кандидатских листа ХДССБ-а за 4. и 5. изборну јединицу за предстојеће парламентарне изборе. Програм и протокол предаје кандидатских листа ће се одржати уз свечано постројавање Славонске соколске гарде на Марковом тргу", стоји у саопштењу на њиховим Фејсбук страницама.

Постројавање је обезбеђивао мањи број полицајаца.

Главаш је раније рекао да "ово није војно постројавање", већ да се "у странци оснива рекреативна секција", а да ће Славонска соколска гарда "служити у функцији спорта и странке".

Према његовим речима, црна боја кошуља изабрана је "јер делује елегантно и свечано".

Један од најгласнијих противника овог постројавања био је бивши председник Сабора Владимир Шекс, који је рекао да га овакве ствари подсећају на нека грозна времена.

"Ја бих волео да се то у ово време на хрватској позорници не догађа, јер асоцира на неке друге године, 1990/1991. па и 1941. и на све оно што има ознаке црнокошуљаштва", рекао је Шекс.

Главашев странка ХДССБ користила је без одобрења песму словеначке групе Лајбах у промотивном филму о својој тек основаној паравојној формацији – Славонској соколској гарди. Чланови Лајбахa најавили су покретање тужбе због неовлашћеног коришћења песме. 

 

 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара