Иванић: Шта ћемо дан после евентуалног референдума?

Члан Председништва БиХ и лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић сматра неспорним да постоје проблеми у раду суда и тужилаштва у БиХ, али не види референдум као најбоље решење, јер би, каже, могао да послужи и за отварање питања промене Дејтонског споразума, што свакако не би било у интересу Срба и Републике Српске.

Младен Иванић је у интервјуу Танјугу рекао да дели ставове председника Републике Српске Милорада Додика, који је иницирао референдум, о карактеру, понашању и пракси суда и тужилаштва у БИХ, као и да сматра да су те институције биле средство за покушај елиминације утицаја српских и хрватских политичара.

"То је суд који је коришћен да се направи слика о ратним злочинима у БиХ, јер је доминантно, готово искључиво, осуђивао Србе, а готово никога за злочине над Србима", рекао је Иванић.

Јасно је да би одговор грађана на референдуму био "не" и то у највишем могућем проценту, али се поставља питање шта после тога, каже Иванић.

"Морамо знати шта власт планира да уради после референдума, али они то нису рекли и мислим и да не знају. Стичем утисак да референдум користе за неку политичку промоцију, а не за то да се нешто стварно деси и зато је мој став опрезан", рекао је Иванић.

Оценио је да велики број земаља жели да искористи референдум како би се отворило питање промене Дејтонског споразума, односно као алиби да таква БиХ не може да функцинише, што Републици Српској никако није у интересу.

Иванић је против промене Дејтона и сматра да РС нема ниједан разлог да било кога провоцира да се у ту причу уђе, будући да би промене Дејтона водиле до веће централизације БиХ и елиминације права ентитетског гласања, као јединог механизма који чува равноправност РС.

"Тај механизам нама гарантује да без српског гласа нема никаве одлуке у БиХ и то је највећа вредност коју ни под коју цену не смемо угрозити", каже Иванић.

Сматра да би се одмах по отварању питања промене Дејтона појавиле три визије БиХ - из Сарајева, Бањалуке и Мостара.

"Прва у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета. Друга у Бањалуци, а то је независна Република Српска, а трећа у Мостару - трећи ентитет. Ако знате у старту да имате три визије које се не могу усагласиити - зашто ту тему уопште отварате", каже Иванић.

Додаје и да би Србија, као једна од потписница Дејтонског споразума, могла да очекује притиске да се иде у том првацу, уколико се, каже, на време не зауставе неки потези владе у Бањалуци.

Поједине Додикове потезе сматра авантуристичким, што народу, кажžе, лепо звучи, али се прибојава да то могу "да буду само изазови за међународне институције које ће кренути у промену Дејтона, што може ићи само на штету РС".

Иванић додаје да ће лично учинити све и водити политику која ће показати да БиХ може функционисати под дејтонским уређењем.

Говорећи о свом односу са лидером Савеза независних социјалдемократа и председником РС Милорадом Додиком, Иванић каже да се они не разликују у циљевима, већ у начину вођења и поимања политике и у тактици.

"Прошло је време кад се РС чувала сукобима, сад политичари из РС треба да буду доминтани у институцијама БиХ и да те институције користе у своје интересе. Немам намеру да кажем да је све што је БиХ туђе, јер се тиме без основе препушта БиХ другима", каже Иванић.

Кад је реч о односима у Председништву БиХ, Иванић каже да између њега и бошњачког и хрватског члана тог тела Бакира Изетбеговића и Драгана Човића постоји договор да у јавност не излазе сукобљени, чак и кад по неким питањима нису сагласни.

"Да ли су сви спремни да направе максимални искорак, нисам потпуно сигуран. Мислим да су највећи искораци кад је у питању храброст да се изађе ипак били присутни код српских политичара. Очекивао сам да ће више бошњачких политичара осудити напад на Вучића у Сребреници, али нису, и то показује да још фали тај мали корак за будући искорак", рекао је Иванић.

Упитан колико је важно што су се представници различитих политичких струја из РС окупили на прослави седам година од оснивања СНС у Београду, Иванић је рекао да је то било лепо за видети, али и важно опозиционим политичарима у РС, јер су први пут били третирани као власт у РС.

Говорећи о односу Србије и БиХ и Републике Српске, Иванић је рекао да постоји велики простор за побољшање сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Иванић каже да је изузетно важна сарадња у наменској индустрији и излазак на трећа тржишта, у којој Србија доноси знање, технологије и производне капацитете, а БиХ приступ тржишту јер има озбиљан утицај у једном делу исламских земаља.

Важан је и пројекат обнове пруге Сарајево-Тузла-Зворник-Лозница-Београд, која би била основа за боље друмско повезивање два главна града у будућности, рекао је Иванић.

О томе, али и сарадњи у другим областима, попут пољопривреде и извоза на руско тржиште, разговараће се и 4. новембра у Сарајеву, на заједничкој седници владе Србије и Савета министара БиХ, каже Иванић.

Иванић је рекао да су то биле и главне теме данашњег разговора са српским премијером Вучићем, али тема је био и предстојећи скуп лидера европских народних партија у Мадриду, којем припада његова Партија демократског прогреса, а СНС ће, нада се, ускоро постати члан.

Говорећи о унутрашњој стабилности БиХ, Иванић каже да су пресудни добри односи у региону.

Према његовим речима, постоје тензије и недостатак унутрашњег поверења у БиХ, али је највећи проблем јачање верског радикализма. Ту пре свега мисли, како каже, на екстремни начин практиковања ислама, који је био стран БиХ, као и један број страних терористичких ратника. 

"Политички доминантну улогу у томе морају водити бошњачки верски и политички лидери, без њих она неће имати ефекта, а они то треба да раде јер ће прве жртве таквог екстремизма бити Бошњаци", оцењује Иванић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара