Читај ми!

Демонстранти утихнули, ситуација у Црној Гори стабилна

Потпредседник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је да демонстрације у Подгорици нису биле масовне, да их није разбила полиција као и да је ситуација у Подгорици и Црној Гори мирна.

"Ситуација у Подгорици је иста као што је била у данима пре протеста. У Подгорици и Црној Гори је мирно, грађани обављају своје редовне послове и институције функционишу", рекао је Марковић у изјави Танјугу и додао да је та слика далеко од оне која се ствара кроз медије.

Марковић је истакао да се није радило о масовним демонстрацијама, како су организатори најављивали и чак у периоду припреме говорили да ће протесте пратити стотине хиљаде грађана.

"Насупрот томе имали смо три недеље неколико стотина присталица, учесника протеста који су користећи своје право да испољавају политичке ставове и захтеве угрожавали права других грађана Подгорице и Црне Горе. Блокирајући главну саобраћајницу у Црној Гори они су онемогућили нормалан живот грађана у Подгорици, угрозили и ограничили привредну делатност у главном граду и понашали се супротно решењима и дозволама које су добили", наводи Марковић.

То је, према његовим речима, била ситуација која је била довољан разлог да локалне власти затраже асистенцију како би се омогућило нормално одвијање саобраћаја.

Марковић је навео и да протести нису били разбијени, јер током јутра није ни било протестаната, пошто су остали код својих кућа.

"Полиција је само асистирала комуналној полицији за уклањање мобилијара који је незаконито био постављен на главном подгоричком булевару. Том приликом је неколико демонстраната, у првом реду један од посланика и председник једне странке која чини Демократски Фронт непримерено насрнуло на полицајце. То је био повод да полиција интервенише и донесе одлуку о забрани окупљања", објаснио је он.

Марковић негира и да је било напада на новинаре током интервенције полиције, додајући да је такав став и новинара који су били обухваћени полицијском акцијом.

"Тамо се налазио само један новинар који је у ствари организатор протеста и учествовао је у њима пуне три недлеље, човек који је оснивач невладине организације 'Не у рат, не у НАТО'. Он је тиме учесник протеста, а не новинар. Према њему није примењена никаква сила. Он је морао да буде склоњен са простора који је био предмет извршења и асистенције полиције", објаснио је Марковић.

Он је акцију полиције описао као једну од најпрофесионалнијих асистенција, која је била веома суздржана и професионална и при којој нису употребљена посебна средства принуде, јер се полиција суздржала иако је, додао је, постојао ризик по њихову безбедност.

"У суботу је било неовлашћено окупљање, где су нападнуте снаге безбедности, бачен је сузавац и чврсти предмети на полицију. Тада су морали да реагују", додао је он и оценио да нису успеле амбиције Демократског фронта да за своје политичке захтеве придобије подршку целе опозиције, како парламентарне тако и ванпарламентарне.

"Осим појединачног присуства независних посланика, који су постали независни након цепања у самој опозицји претходних месеци, није било организоване политичке подршке других странака организаторима", истиче Марковић.

Критиковао је демонстранте зато што су, како је навео, током протеста све време на највулгарнији и најпримитивнији начин нападали носиоце власти у Црној Гори.

"Синоћ је, да би се протестанти подстакли на радикализам и насиље, изречена и најгнусинија лаж, да је премијер Мило Ђукановић напустио Црну Гору, у време док је председавао Већем за националну безбедност. Користе се најприземнија средства ради обмане домаће и међународне јавности", закључио је Марковић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара