Читај ми!

ЕК: Мађарска има право да појача надзор границе

Европска комисија је саопштила да Мађарска има право да заведе појачани надзор своје шенгенске границе према Хрватској. Истакнуто да је влада у Будимпешти обавестила ЕК да је привремено завела и контролу своје међе према Словенији.

У саопштењу Европске комисије наводи се да је контрола границе са Словенијом привремена мера на 10 дана, која може бити продужена на 20 дана, а највише два месеца, преноси Бета.

Званичници у ЕК су тиме одговорили на питање новинара како Комисија гледа на такве потезе Мађарске, као и да је Словенија саопштила да не може примати више од 2.500 избеглица дневно, имајући у виду да је председник Комисије Жан-Клод Јункер изјавио да зидови и ограде између чланица ЕУ не могу бити решење за избегличку кризу.

Портпаролка у Европској комисији Наташа Берто је рекла да је мађарска влада известила Комисију у Бриселу да је појачала надзор своје шенгенске границе с Хрватском, која није у Шенгенском простору, додавши да "земље чланице Шенгена имају право да уведу надзор спољних граница".

"Комисија је разумела да гранични прелази остају отворени, док је Мађарска појачала надзор над 'зеленим међама'", додала је Наташа Берто.

Портпаролка је навела да је европски комесар за унутрашње послове и миграције Димитрис Аврамопулос преко викенда био у контакту с владама Мађарске, Словеније и Хрватске и тражио од њих да сарађују у спровођењу јединствене европске политике за решавање избегличке и мигрантске кризе.

Словенија, Мађарска и Хрватска имају обавезу да спроводе јединствена правила ЕУ о давању азила и сад Европска комисија проверава да ли су потези те три земље у складу и примерени тим правилима, а поново указујемо земљама чланицама ЕУ на обавезу да имигрантима при доласку узимају отиске прстију и друге податке", истакла је Наташа Берто.

Нагласила је да грчке власти, уз помоћ тима стручњака Комисије, врше попис и узимају отиске прстију имигрантима, што је и део напора за успостављање "улазних врућих тачака" на спољним границама Уније.

Комесар Аврамопулос је, како је навела Наташа Берто, у петак био на грчком острву Лезбосу да утврди како делује прва постављена "улазна врућа тачка" на грчким спољним границама ЕУ.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас рекао је да је, на темељу предлога Комисије, "већ остварен значајан напредак" у решавању избегличке кризе.

Шинас је напоменуо да се избегличко-мигрантска криза "не може усмерити ка решавању тако што бисмо прстом указивали и кривицу сваљивали једни на друге међу чланицама ЕУ, већ је нужна заједничка политика која ће обезбедити да одговор Европе буде јединствен".

Тиме је одговорио на питање како Европска комисија гледа на то да је Мађарска поставила ограде на границама с Хрватском и Словенијом и тиме потпуно зауставила улазак миграната и да ли нешто Комисија мисли да предузме да се нађу другачија решења за избеглице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара