Читај ми!

Санадеру суд поново одбио кауцију

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу поново је одбило кауцију, која је понуђена за излазак из истражног затвора, бившег премијера и председника Хрватске демократске заједнице Иве Санадера, јавља "Бета".

Одбрана бившег хрватског премијера предложила је суду седам некретнина у вредности 12,4 милиона куна (1,6 милиона евра) колико му је раније одређено за одбрану са слободе у случају "Фими–медија".

Некретнине су понуђене као залог за Санадеров излазак из истражног затвора, у којем се налази скоро три године. Некретнине су у власништву Санадерових пријатеља из ХДЗ-а Луке Бебића, Јерка Рошина и Мариа Зубовића, као и супруге Мирјане.

Санадерови адвокати нису давали изјаве за новинаре.

Постоји могућност жалбе Врховном суду, али, како је објашњено Бети у загребачком суду, одбрана може у било ком тренутку доставити и нови предлог за кауцију.

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу одбило је недавно захтев Санадерове одбране, да се као кауција за његово пуштање из истражног затвора признају две некретнине у Загребу, у власништву његове супруга Мирјане и адвоката Горана Суића.

Као разлог за одбијање некретнина тада је наведено да Суићева кућа нема употребну и грађевинску дозволу, а да трећина куће коју је нудила Мирјана Санадер није етажирана.

Врховни суд недавно је укинуо првостепене пресуде за корупцију бившем премијеру и његовој бившој странци ХДЗ, због тешке повреде кривичног поступка и повреде права на поштено суђење.

Цео случај "Фими-медија", који укључује оптужбе против још девет физичких и правних лица, враћен је на поновљено суђење загребачком Жупанијском суду.

Санадеру је одређен истражни затвор због опасности од бекства, који је замењен кауцијом у износу од 12,4 милиона куна. У том случају, Санадер је био осуђен на девет година затвора и одузимање око два милиона евра противправне имовинске користи.

ХДЗ, као прва странка осуђена за корупцију, кажњен је с пет милиона куна (око 660.000 евра) и одузимањем око 24 милиона куна (око 3,2 милиона евра) незаконите користи.

Уставни суд недавно је укинуо и прву правоснажну пресуду од осам и по година затвора бившем премијеру Иви Санадеру, у случајевима Хипо банка и Ина-МОЛ и вратио цео случај на поновно суђење Жупанијском суду у Загребу.

У току је и суђење у случају "Планинска" у којем је оптужен за примање 17 милиона куна "провизије", након што је Министарство регионалног развоја купило зграду од фирме бившег ХДЗ-овог саборског посланика и власника ланца месара Стјепана Фиолића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара