Читај ми!

ЕУ и ОЕБС забринути због стања у Црној Гори

Делегација ЕУ и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори изразиле су забринутост због насиља током протеста против власти у центру Подгорице и позвале све стране на уздржаност.

"Нарочито позивамо све политичке актере да наставе са конструктивним дијалогом у оквиру демократских институција и процеса. У том светлу, поздрављамо иницијативу за обнављањем политичког дијалога унутар Скупштине", саопштили су из Делегеације ЕУ, преноси Танјуг.

Указано је истовремено да је слобода изражавања темељно право.

"Новинари би требало да раде професионално и да уживају слободу у несметаном обављању њиховог посла. Делегација Европске уније у Црној Гори је забринута поводом привођења два новинара, као и напада на редакцију ТВ ПИНК М, који је резултирао и повредом једне новинарке", наводи се у саопштењу.

Забринутост због насиља током протеста изразила је и Мисија ОЕБС-a у Црној Гори, те позвала све стране на уздржаност.

Мисија ОЕБС-а је поновила свој став да је поштовање владавине права основа сваке функционалне, модерне демократске државе.

"Иако Мисија верује да је право на слободне протесте кључни принцип сваке демократије, такве демонстације морају да имају и легални статус, а они који у њима учествују морају да се руководе законима државе", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да је ОЕБС, који промовише слободу медија, забринут због извештаја о инцидентима у којима су учествавали полиција и новинари и позивају власти да наставе да спроводе мере којима ће омогућити медијима да извештавају слободно.

"Мисија позива све стране да покрену политички дијалог у оквиру релевантних националних институција", поручила је шефица мисије ОЕБС-а у Подгорици, Јанина Хребичкова.

Опозициони ДФ протестује дуже од 20 дана у центру Подгорице, а пошто им је Комунална полиција уклонила бину и шаторе испред зграде парламента, они су у суботу и недељу наставили окупљањима која су се завршила инцидентима и сукобима са полицијом током којих је рањено више полицајаца, а неколицина опозиционара је приведено.

Веће за националну безбедност Црне Горе је на ноћашној седници констатовало да је у поступцима организатора и учесника протеста било више активности које су угрожавале уставни поредак, стабилност државе и безбедност грађана.

На седници Већа, којој је председавао премијер Мило Ђукановић оцењено је да су "државни органи МУП и полиција, као и надлежне службе главног града поступале у складу са законским овлашћењима и да је примена полицијских овлашћења била узрокована незаконитим понашањем и активним отпором учесника протеста".

Врховни државни тужилац Ивица Станковић затражио је од надлежних тужилаштава да у најкраћем року утврде да ли је приликом сукоба полиције и демонстраната било особа које су починиле дела која се гоне по службеној дужности.

И председник скупштинског Одбора за безбедност и одбрану Мевлудин Нухоџић рекао је да ће затражити достављање информација о догађајима у суботу у Подгорици и њиховом утицају на базбедоносну ситуацију у Црној Гори.

Опозиција протестује захтевајући ванредне и поштне парламентарне изборе, односно да премијер Мило Ђукановић поднесе оставку.

Група невладиних организација осудила је сукобе демонстраната и полиције и примену силе над новинарима и учесницима, како се наводи, мирих окупљања.

Председник црногорског парламента Ранко Кривокапић изјавио је, после седнице Колегијума председника скупштине, да протести не могу бити трајно ни крајње средство за решавање проблема. Колегијум је, такође, позвао ДФда се врати у скупштинске клупе.

Поводом протеста и инцидената са полицијом, црногорски председник Филип Вујановић позвао је све стране на поштовање уставног поретка, јавног реда и мира и решавање политичких питања у државним институцијама.

Црногорски министар унутрашњих послова Рашко Коњевић тврди да је спреман да поднесе оставку уколико се утврди да је током разбијања протеста ДФ-а прекршен закон.

Коњевић, који је и потпредседник СДП-а, мање чланице владајуће коалиције, рекао је да је коалиција ДПС -СДП практично раскинута, односно да СДП више не подржава у потпуности ДПС, те да је влада практично већ техничка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара