Читај ми!

Орић негирао кривицу за злочине над Србима

Некадашњи ратни командант Сребренице Насер Орић изјаснио се пред Судом БиХ да није крив за злочине почињене над ратним заробљеницима на подручју Братунца и Сребренице према оптужници подигнутој 27. августа ове године.

Орићев саборац Сабахудин Мухић такође се изјаснио да није крив, пише сарајевски портал Кликс.

"Сада ће предмет бити упућен судском већу на главне претресе. Преурањено је говорити о исходу док Тужилаштво не почне извођење својих доказа", рекла је за Кликс Лејла Човић, један од адвоката Насера Орића.

У оптужници коју је Суд БиХ потврдио 10. септембра наводи се како је Орић са Сабахудином Мухићем 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац починио убиство три заробљеника српске националности. 

Тужилаштво БиХ је на претходном рочишту саопштило како има 30 исказа и 10 директних сведока о наводним злочинима који су наведени у три тачке оптужнице, а према којима су Орић и Мухић оптужени за убиства Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Орићева одбрана је изјавила како Тужилаштво нема кредибилне сведоке, што ће доказати током поступка, те да су њихове изјаве контрадикторне. Истакли су и како не постоје докази за основану сумњу против Орића.

Почетком месеца Суд БиХ ублажио је мере забране Орићу и проширио му кретање на подручје целе Федерације БиХ.

До тада му је било дозвољено кретање само у два кантона у Федерацији БиХ, и то у Сарајевском и Зеничко-добојском.

На снази су остале мере забране путовања ван земље, одузимање путних исправа и обавезно јављање у надлежну полицијску станицу једном седмично.

Подсетимо, Насер Орић је ухапшен у Швајцарској 10. јуна по Интерполовој потерници коју је расписала Србија, где је отишао на обележавање 20-годишњице злочина у Сребреници.

Хашки трибунал га је правоснажно ослободио оптужби за злочине у Сребреници 2008. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се