Читај ми!

Словенија, жичанa оградa и кордон дочeкали избеглице

Избеглице из Хрватске пристижу на различите граничне прелазе са Словенијом, а највише проблема је у Средишчу на Драви. Смештајни капацитети у Словенији су пуни, тако да је на граници дошло до застоја, јер су се у земљу пуштале само особе којима је потребна помоћ, као и жене и деца. Полиција потврдила да ће мигрантима бити омогућен улазак у земљу. УНХЦР: Пропуштање избеглица у Словенију је спорије од оптималног.

На граници Словеније са Хрватском дошло је до застоја, при чему око 3.000 људи чека да добије дозволу за улазак на разним пунктовима дуж границе, преноси Танјуг.

Пропуштање избеглица у Словенију је спорије од оптималног, изјавила је представница УНХЦР-а за централну Европу Каролин ван Бурен, док представници Црвеног криста кажу да око 500 волонтера без проблема ради на пружању помоћи избеглицама. 

Ноћас су хрватски органи безбедности, упркос обавештењу да Словенија до даљег неће примати мигранте, до државне гранце возом послали већи број избеглица, потврдио је портпарол Полицијске управе Марибор Бојан Кител.

Избеглице су упркос киши пешице наставили пут према Словенији, јављају медији и истичу да је у возу било око 1.800 људи.

Између хрватских и словеначких власти није био постигнут договор о уласку воза у Словенију, па је одлучено да се воз, који је кренуо ноћас око два сата после поноћи, заустави на последњој станици у Хрватској, у Мацинцу, а остатак пута избеглице су наставиле пешке, јавила је агенција Хина.

Иако је путницима у возу била понуђена могућност да затраже азил и остану у Хрватској, сви су пут наставили пешке, пругом. Словеначка полиција је, међутим, прилив избеглица дочекала са жичаном оградом и псима и није их пустила у земљу.

Представници УНХЦР-а одбили могућност су да се преко границе пропусти само око 150 најрањивијих, уз образложење да би то значило раздвајање породица. Зато огроман број њих, заједно са великим бројем деце, и даље на киши и хладноћи чека улазак у Словенију.

Представница УНХЦР-а за централну Европу Каролин Ван Бурен је била на прелазу Средишче на Драви када је стигао воз са око 1.800 људи.

Буренова је рекла да је полиција потврдила да ће мигрантима бити омогућен улазак, али да је обрађивала њихове податке у мањим групама. Додала је да ће представници УНХЦР-а видети да ли полиција заиста ради најбоље што може, напомињући да је због кише и хладноће ситуација још гора.

На питање да ли су мигранти заробљени на "ничијој земљи" на овом прелазу жртве лоше сарадње или чак неспоразума између Словеније и Хрватске, Буренова је рекла да не може да коментарише ситуацију будући да нема информације о споразуму између две земље.

Мигранти могу нормално да пређу у Словенију и Аустрију на граничним прелазима, каже Буренова.

Хина незванично сазнаје да је на граничном прелазу Банфи код Штригове (Међимурска жупанија) 300 емиграната из шест аутобуса ипак успело да пређе границу.

С обзиром на то да је реч о мањем прелазу, мали контингент словеначке полиције био је неспреман за прихват тако великог броја људи.

За данас је најављен долазак новог воза са 2.100 емиграната у Чаковец.

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да је стање на граници с Хрватском у вези са избеглицама напето и да Хрватска не поштује договоре о броју миграната које може да доведе на границу.

"Стање је напето и ескалира, јер Хрватска не поштује договоре и на нашу границу довози превелик број миграната", рекао је Церар новинарима и додао да је то за Словенију неприхватљиво.

Иако за сада нема назнака да ће Немачка затворити границу за мигранте, Словенија ће учинити све што треба да, ако би се то догодило, у њој не остане велики број миграната који би могао довести до унутрашњих проблема, рекао је Церар.

Додао је да постоји комуникација с Хрватском како би се тренутни неспоразуми отклонили.

Претходно је словеначка министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар изјавила да се Хрватска не држи договора што је, како је оценила, "апсолутно непримерено".

Додала је да није у реду да Хрватска не прима избеглице у своје смештајне капацитете него да их одмах шаље према Словенији.

"Словенија не може да пристане на неограничени број избеглица", упозорила је Весна Гјеркеш Жнидар у саопштењу које преноси словеначка агенција СТА.

Навела је да се до јуче транзит избеглица одвијао без проблема и у договореним оквирима јер је било речи о око 2.500 миграната дневно, али је дошло до компликације кад је Хрватска најавила веома високе бројеве долазака избеглица који су изван одређених оквира.

Словеначка министарка унутрашњих послова одмах је на то упозорила и хрватског колегу Ранка Остојића, истакавши да Словенија не може да прими више избеглица него што може привремено да их збрине, као и да они неће моћи да наставе пут према својим циљним дестинацијама преко Аустрије.

Словеначка министарка је додала и да Хрватска на таква упозорења не реагује.

У међувремену, хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да влада држи под контролом избегличку кризу, без обзира на спорији прихват избеглица у Словенији и Аустрији. 

Аустрија: Улазак избеглица по старом

Министарство унутрашњих послова Аустрије, поводом информација из Словеније да је званични Беч саопштио да до даљег не прима нове избеглице, поручује да на аустријско-словеначкој граници нема промена и да људи могу да уђу у земљу.

Министарство је саопштило да није дошло ни до какве промене и да људи могу ући у Аустрију, пренео је Танјуг.

Ноћас је министарка унутрашњих послова Словеније Весна Ђеркеш Жнидар објавила да ју је у телефонском разговору њена аустријска колегиница Јохана Микл-Лајтнер обавестила о томе да за сада Аустрија више не може да прима избеглице из Словеније.

Као разлог наведено је да Аустрија има потешкоће да обезбеди прихват и бригу о избеглицама по доласку у земљу.

Министарство унутрашњих послова у Бечу тврди пак да је словеначка колегиница назвала Јохану Микл-Лајтнер и замолила је да Аустрија прими више избеглица дневно.

Портпарол Министарства Херман Мур рекао је агенцији АПА да је министарка, међутим, одбила предлог из Словеније "како би се имало контролисано деловање на словеначко-аустријској граници".

Мур је пренео да нема промена када је у питању прелазак границе.

"Остајемо при 'статусу кво'", поручио је Мур, додајући да у телефонском разговору две министарке није помињан конкретан број избеглица.

Пуковник полиције покрајине Штајерска Јоахим Хубер пренео је да је стање на граничним прелазима са Словенијом Шпилфелд и Бад Радкерсбург веома мирно.

Према његовим речима, прелазак избеглица је готово застао у току ноћи, али ако би људи дошли на границу, могу, као и до сада, да уђу у земљу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се