Читај ми!

Подгорица, ултиматум Ђукановићу да поднесе оставку

Неколико хиљада људи поново је протестовало у црногорској престоници. Испред Скупштине је дошло до инцидента, а бачен је и сузавац. Опозиција поднела ултиматум премијеру Ђукановићу да до суботе поднесе оставку.

00.15 - МУП Црне Горе: Повређено пет полицајаца, један теже. Приведен М.Ј. (36) из Подгорице, осумњичен да је каменовао просторије ТВ Пинк М. 

20.20 - Вијести јављају да је протест завршен и да су се људи мирно разишли са Трга Републике.

20.00 - Испред црногорске Скупштине дошло је до сукоба неколико маскираних особа и полиције. Бачен је сузавац, а колона се разбежала.  

19.45 - Полиција је блокирала Улицу Станка Драгојевића, а редари усмеравају лидере ДФ-а и колону да се крећу поред Скупштине и да избегавају инциденте.  

Демократски фронт је, према ранијим најавама, на тргу окупио хиљаде присталица, који су узвикивали "Мило, убицо" и "Готов је", а неколико окупљених запалило је бакље, пишу Вијести.

Колона људи је са Трга Републике прошла поред црногорске Скупштине, где је дошло до сукоба неколико маскираних особа и полиције. Демонстранти су прво полицајце називали "керовима", а затим бацали каменице, сузавац у спреју и бакље на кордон полицајаца, који нису реаговали.

Демонстранти су стигли и код зграде МУП-а где су их дочекале јаке полицијске снаге и полицијски пси.

Ситуација је у једном тренутклу могла да ескалира пошто су присталице опозиције покушале да прескоче заштитну ограду, у чему их је спречила полиција.

Неколико каменица бачено је на зграду ДПС-а, али није дошло до већих инцидената.

Окупљенима су се на Тргу Републике обратили и лидери ДФ-а Небојша Медојевић и Андрија Мандић, а протесту се прикључила и најјача опозициона странка, Социјалистичка народна партија.

Лидер Нове Андрија Мандић поручио је окупљенима да буду мирни и достојанствени. Према његовим речима, премијер Црне Горе је у 18.30 напустио државу.

Мандић је ултимативно затражио да влада поднесе оставку и да се формира прелазна влада.

Рекао је да је рок до суботе и да је то ултимативно, или ће се у суботу, како је рекао, цела Црна Гора окупити на протесту у Подгорици.

Апеловао је на присутне да не обрукају челнике ДФ-а и позвао их да се мирно врате на централни градски трг одакле је протест кренуо, и заказао следећи протест за наредну суботу. 

Раније данас, председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је позвао посланике ДФ-а да се врате у Скупштину и да проблеме решавају у институцијама система. 

Синоћна протестна шетња присталица опозиционог фронта центром Подгорице, завршена је када је полиција бацила сузавац на демонстранте и спречила их да пробију кордон испред Скупштине Црне Горе.

Поводом демонстрација за данас је заказана седница Већа за националну безбедност, док ће касно вечерас заседати и скупштински одбор за безбедност и одбрану.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара