Читај ми!

Британија мора да плати одштету генералу Крстићу

Бивши генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић, који је осуђен у Хагу, добио је тужбу против Владе Британије и биће му исплаћена одштета од више од 50.000 фунти (68.000 евра), пошто је нападнут док је служио казну у британском затвору, пишу британски медији.

Одштету је добио јер држава није успела да га заштити од напада тројице "исламских екстремиста" у мају 2010. године у затвору Вејкфилд у Западном Јоркширу, када су му жилетом пререзали врат, преноси Танјуг.

Нападачи на Крстића - Индрит Краснићи, Иљас Халид и Куам Огумбији, описани су као "веома опасни" и "познати као насилни криминалци екстремистичких ставова".

Они су осуђени за наношење тешких телесних повреда с намером, наводи Гардијан.

Судија у том случају Антонио Буено је рекао да су затворске власти показале немар у обављању дужности заштите Крстића, који је 2001. осуђен у Хагу на 35 година затвора.

Додаје да је Крстић након тог инцидента доживео мање озбиљне нападе у затворима Лонг Мартин и Вудхил у које је пребачен, а са којима је суд упознат.

"Овај случај показује да британски правни систем функционише одлично, да је праведан и према непопуларном и рањивом затворенику кога су морали да заштите", рекла је Крстићев адвокат Кејт Мајнард након одлуке судије.

Крстић је изјавио да се никада није у потпуности опоравио од тих напада.

Њему је додељено укупно 52.500 фунти (71.400 евра), од чега 35.000 фунти (47.600 евра) за претрпљену трауму и 17.500 (23.800 евра) за физичке повреде.

Министарству правосуђа је наложено да плати све судске трошкове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара