Полиција разбила протест опозиције у Подгорици

Црногорска полиција уколонила је рано јутрос бину и шаторе са Булевара светог Петра Цетињског испред парламента и прекинула протесте Демократског фронта, који су почели пре 20 дана, јавила је РТЦГ. Митрополија црногорско-приморска осудила акцију полиције у Подгорици.

Саобраћај је после тога на главној подгоричкој саобраћајници успостављен, а у акцији је лакше повређено шест полицијских службеника, саопштила је полиција. Према саопштењу, приведено је 11 особа, преноси Танјуг.

Поводом полицијске акције огласио се ДФ, који је саопштио да Председништво тог политичког савеза разматра све расположиве опције примереног одговора на интервенцију полиције.

Председништво ДФ је саопштило да су припадници Посебних јединица, САЈ и редовних полицијских снага, јутрос у 5.45 сати растурили мирне демонстрације које су 20 дана трајале у Слободној зони испред Скупштине Црне Горе.

Наводе и да је на самом крају полицијске интервенције, оперативни руководилац акције обавестио учеснике да је протест забрањен по Одлуци МУП.

На "Фејсбук" страници која прати протесте "Слобода тражи људе" објављено је да је неколико људи приведено, а међу њима и посланици Славен Радуновић и Владислав Бојовић, док је Милан Кнежевић, како су саопштили из ДФ, завршио у Ургентном центру, пренела је РТЦГ.

У саопштењу полиције наводи се да је Кнежевић "у једном моменту физички насрнуо на полицијског службеника, док је одборник ДФ-а у Скупштини Главног града, Никола Бајчетић, возилом марке "Рено Меган", пробио постављену полицијску патролу и полицијски кордон у Булевару Станка Драгојевића и Булевару Светог Петра Цетињског".

На тај начин је "угрозио животе учесника јавног окупљања и довео у непосредну опасност животе службеника полиције и надлежних служби Главног града", наводи полиција, додајући да су се окупљени оглушили о више издатих упозорења и позива да се склоне.

Полиција је саопштила да су приведени посланици Радуновић и Бојовић, одборник у подгоричкој Скупштини Бајчетић, у Скупштини Градске општине Голубовци Драгутин Кликовац, новинар Дражен Живковић, уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, Филип Радуновић, Душан Кнежевић, Владимир Ераковић, Драго Горановић и Веселин Савић.

"Приликом привођења ових лица полицијски службеници су, ради савлађивања активног отпора и напада, будући да су се за то стекли законски услови, употребили средства принуде - физичку снагу и спреј. У догађају је шест полицијских службеника задобило лакше телесне повреде", саопштила је полиција.

Митрополија црногорско-приморска осудила акцију полиције 

Митрополија црногорско-приморска најоштрије је осудила насилну полицијску акцију којом је прекинут протест Демократског фронта у Подгорици, преноси Бета. 

"Противници смо сваког насиља, а нарочито оваквог које се спроводи над људима који неколико седмица мирно и без иједног инцидента испостављају своје политичке захтеве у држави демократског уређења. На протесту за све ове дане ни једна грана није сломљена, а камоли да је иједан човјек био угрожен", наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ-а.

Како је наведено, православна црква је и сама посљедњих година била изложена полицијској присили и разним врстама правног насиља и саосећа са онима који су данас били изложени физичком и бесправном насиљу режима. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво