Читај ми!

Избеглице из Хрватске почеле да стижу у Словенију

Мађарска затворила "зелену границу" са Хрватском. Први аутобуси са избеглицама из Хрватске стигли су јутрос на два гранична прелаза са Словенијом. Словеначка војска ће помоћи у организовању прилива избеглица, рекао Миро Церар.

Први аутобуси са избеглицама из Хрватске стигли су јутрос на два гранична прелаза са Словенијом пошто је Мађарска затворила зелену границу са Хрватском прошле ноћи, преноси Танјуг.

Према незваничним информацијама, групе избеглица из Хрватске стизаће у Словенију на сваких шест сати.

Половина од око 300 избеглица, које су стигле у пет аутобуса на гранични прелаз Петишовци на североистоку земље, проћи ће кроз процес идентификације у шаторском центру који је ту подигнут, док ће остали бити пребачени у суседно село Долга ради идентификације, наводи се у саопштењу словеначке полиције.

Пошто процес идентификације буде обављен, странци ће бити пребачени у прихватни центар у Шентиљу, близу границе са Аустријом, навела је полиција из Мурске Соботе.

Први аутобуси са избеглцама из Хрватске стигли су, такође, у Грушковје, други гранични прелаз на североистоку Словеније.

Према порталу 24ur.com, четири аутобуса су до сада стигла на тај гранични прелаз где су мигранти пребачени у шаторски центар на идентификацију.

Тај портал није известио да ли ће и када они бити пребачени у друге прихватне центре.

Командант словеначке јединице за цивилну заштиту Сречко Шестан рекао је за агенцију СТА да се очекује долазак шест аутобуса на сваки од два гранична прелаза – Грушковје–Мацељ и Петишовци–Мурско Средишће.

Мађарска је око један сат после поноћи затворила своју зелену границу са Хрватском, а хрватске власти су саопштиле да ће преусмеравати избеглице у Словенију.

Према полицијским подацима, Словенија има капацитет да прими око 7.500 избеглица, што је нешто мало више од броја избеглица које свакодневно стижу у Хрватску из Србије.

Хрватска агенција Хина је известила да Хрватска намерава да информише избеглице које стижу из Србије да могу да траже азил у Хрватској и да је пролаз ка Мађарској затворен, а као и да могу затражити азил на граничним прелазима са Мађарском.

Портпарол мађарске владе рекао је за агенцију АФП да је та држава затворила своју зелену границу са Хрватском само за економске мигранте. Они са валидним документима и они који подносе захтев за азил и даље могу да уђу у Мађарску на регуларним граничним прелазима.

Аустријска агенција АПА је јавила да Аустрија од суботе увече намерава да појача контроле на својој граници са Словенијом.

Словеначка војска ће помоћи у организовању прилива избеглица, изјавио је словеначки премијер Миро Церар, након што је Мађарска затвориила "зелену" границу са Хрватском, чиме су избеглице преусмерене ка Словенији.

"Влада је донела одлуку да укључи војску која ће помагати полицији", изјавио је Церар на конференцији за штампу, одржаној након састанка словеначког Савета за националну безбедност, преноси Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво