Читај ми!

Остојић за РТС: Хрватска неће правити проблеме Србији

Аутобуси са мигрантима из Товарника стижу редовно у прихватни центар у Опатовцу, а након неколико сати се упућују ка Словенији. Министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је извештачу РТС-а да се Мађарска неприхватљиво понаша, ван свих европских стандарда. Хрватска неће правити проблеме Србији, поручује Остојић.

Мигранти из правца Србије, из Товарника, пристижу у Опатовац. Неколико сати касније, они настављају пут ка граничним прелазима са Словенијом. Извештач РТС-а каже да је тај прихватни центар тренутно празан.

Мирно је и на граничном прелазу Барањско Петрово Село са Мађарском. Нема саобраћаја, ни миграната.

Дописник РТС-а разговарао је са министром унутрашњих послова Хрватске Ранком Остојићем, који је изјавио да је Мађарска затварањем границе показала своје најгоре лице. То је, оцењује, неприхватљиво понашање, ван свих стандарда.

"Ја сам уверен да цела прича попут домино ефекта се прелива из једног дворишта у друго, само јединствена акција која се може остварити на грчко-турској граници, заустављањем прилива, давањем средстава Јордану, Либaну и Турској може спречити избегличке валове", рекао је Остојић

Истакао је и да Хрватска неће правити проблеме Србији, и нагласио да је Загреб показао да може да доноси одлуке.

"Хрватска није никад била у ситуацији да прави било коме проблеме. Ми смо показали да можемо доности потезе, али мислим да је то непотребно. Овде је много важније да се оваква сарадња настави, уредно, без силе, ствари се могу канализовати и решавати", навео је Остојић.

Раније данас, Остојић је у изјави Вечерњем листу демантовао писање појединих хрватских медија да је Хрватска затворила "зелену границу" са Србијом код Бапске. Остојић је рекао и да се ситуација с приливом избеглица из Србије и транспортом према Словенији полако нормализује.

На новинарско питање да прокоментарише изјаве из Словеније да тамошња влада нема план Ц, Остојић је рекао да је транспорт и прихват избеглица договорен на оперативној бази са словенском полицијом.

"То је хрватски план Ц, а не словеначки. Они нису имали ни план А, ни план Б. Са словеначком страном договорен је прихват избеглица на три гранична прелаза и тога ћемо се држати", рекао је Остојић.

Представници УНХЦР-а на лицу места помажу властима да збрину мигранте.

"На располагању су вода, храна, обућа и одећа, ћебад, тако да су збринути за зиму, јер ,многи су кренули у летњим условима и нису припремљени за ове температуре", каже портпарол УНХЦР-а Мелита Шуњић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво