Читај ми!

Мађарска затвара границу, кратак спој на релацији Загреб–Љубљана

Мађарска ће затворити своју "зелену" границу са Хрватском у поноћ, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Хрватска наводи да ће одговорити планом Ц, који је договорен са Словенијом. Љубљана, међутим, негира да тај план уопште постоји.

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто рекао је да састанак лидера ЕУ у Бриселу није допринео бољој заштити грчке границе те да Мађарска стога мора да заштити спољне границе Шенгена, пренео је Танјуг.

"Кабинет за националну безбедност је одлучио да зелену границу затворимо од поноћи", рекао је Сијарто новинарима у Будимпешти.

Како је навео, званични гранични прелази ће наставити да раде, али уз строже контроле, преноси Ројтерс.

"Наравно, важи и наш кривични закон о неовлашћеном уласку у Мађарску. Свесни смо да ово није најбоље решење, али то неко најбоље решење није договорено на јучерашњем самиту Уније", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, Влада очекује да ће овај корак донети резултате какве је донело недавно затварање границе са Србијом.

Мађарска је, како је додао, обавестила Хрватску, Словенију, Пољску, Словачку, Аустрију и Немачку о одлуци да затвори границу.

Мигранти ће, навео је Сијарто, моћи да поднесу захтев за азил у две транзитне зоне које ће се успоставити на граници са Хрватском. 

Упитан да ли Мађарска планира да подигне сличну граничну ограду у случају Словеније, мађарски министар је рекао да је Словенија чланица Шенгенске зоне и да стога таква ограда треба да буде договорена између две земље.

"Тренутно, таква могућност није на дневном реду", навео је Сијарто.

Према његовим речима, мађарске власти пажљиво прате ситуацију на мађарско-румунској граници али за сада нема разлога за почетак градње ограде на тој граници.

Гостујући на државној телевизији М1 касније данас, Сијарто је рекао да је ограда друго најбоље решење, јер прво најбоље није донето у Бриселу - да се шенгенске границе бране у Грчкој.

На питање да ли се очекују инциденти, Сијарто је рекао да се не могу искључити насилне реакције миграната, додавши да је мађарска војска спремна да реагује на све.

На седам званичних граничних прелаза је много полиције, а око 22 часа је стигло десетак аутобуса. 

Ове године је у Мађарску стигло више од 383.000 миграната, од којих су скоро сви наставили пут ка Немачкој и другим земљама западне Европе.

У међувремену, због одлуке Мађарске да затвори зелену границу према Хрватској и у ишчекивању новог таласа избеглица, аустријске власти су пооштриле контроле на јужним границама.

Кратак спој на релацији Загреб-Љубљана

Влада Хрватске ће на мађарско затварање граница одговорити планом Ц, који је договорен са Словенијом, објавио је портал Индекс.

"Хрватска има решење, тако да Мађарска овде и није важна. Мађари могу да раде шта год хоће, имамо план да Хрватска буде безбедна, да наши грађани немају проблеме", поручио је премијер Хрватске Зоран Милановић. 

С обзиром на информације о затварању мађарске границе, односно затварању прихвата људи који су били транзитирани према Мађарској, хрватски министар полиције Ранко Остојић рекао је да Хрватска прелази на План Ц и коридор окреће ка Словенији.

Како је рекао, са словеначком страном нема договора о Плану Ц, но "док год Немачка и Аустрија примају избеглице, Словенци ће поштовати пријем људи који би били затечени у Хрватској и који иду према Шенгену".

Остојић је додао да ће, према договору хрватске и словеначке полиције, место искрцавања избеглица бити гранични прелази Мацељ и Мурско Средишће, и то за сада, 300 људи на Мацељу, 300 људи на друмском граничном прелазу Мурском Средишћу и 1.200 на железничком прелазу у Мурском Средишћу.

Са границе са Србијом избеглице би се возом превозиле до Чаковца, а од Чаковца аутобусима према тим граничним прелазима.

"До петка увече, кроз Хрватску је прошло нешто више од 186.000 људи, а тренутно је у кампу у Опатовцу смештено 700 избеглица", рекао је Остојић.

Раније данас, портпарол Владе Хрватске рекао је да су хрватски премијер Зоран Милановић и његов словеначки премијер Миро Церар након јучерашњег разговора у Бриселу, више пута телефонски разговарали о актуелној ситуацији с избеглицама.

Док хрватска влада саопштава да ће почети да примењује План Ц, који наводно укључује и преусмеравање избеглица, и министарка унутрашњих послова Словеније Весна Ђеркеш Жнидар и шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец, кажу да не знају за такав план, пренела је агенција СТА.

Ђеркеш Жнидар је рекла и да Хрватска није званично обавестила владу да ће избеглице слати у Словенију.

"План Ц не постоји, ја не знам за то", рекао је Ерјавец реагујући на наводни план Загреба о новим мерама.

Како је рекао, од понашања Немачке зависи шта ће радити Словенија.

Ђеркеш Жнидар рекла је да та земља појачава своје полицијске снаге на граници с Хрватском, уочи новог таласа избеглица.

"Поред тога што шаље додатне полицијске снаге на границу, Словенија тренутно преговара с Хрватском о улазним тачкама за избеглице", рекла је Ђеркеш Жнидар.

У међувремену, словеначка железница је по налогу безбедносних органа од 19.30 привремено обуставила редовни железнички саобраћај са Хрватском, јавила је агенција СТА.

Агенција додале да Словенија очекује прилив избеглица које би Хрватска преусмерила пошто Мађарска у поноћ "запечати" границу са Хрватском.

У саопштењу компанија "Словенске железнице" наводи да се не зна колико дуго ће та мера бити на снази.

Редовни железнички саобраћај између Словеније и Хрватске био је суспендован и средином септембра, приликом првог таласа избеглица из Хрватске у Словенију.

Већина избеглица наставила је тада пут ка Аустрији и Немачкој, подсећа СТА.

Према последњим подацима полиције, Словенија тренутно има капацитете да прими око 7.500 избеглица, што је мало више од броја који дневно улази у Хрватску из Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво