Читај ми!

Грабар Китаровић: Мораћемо да поставимо ограду на граници

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је за "Јутарњи лист" да ће Хрватска морати да постави ограду на својој граници да би се заштитила.

"Не желим да се Хрватска нађе у позицији да уђе већи број људи (избеглица и миграната), а да се затворе границе суседних држава. Мислим да ће у будућности бити потребна некаква ограда или физичка препрека. Али немојте то звати жицом. Немојте то упоређивати с једном Сребреницом или с концентрационим логорима", рекла је Колинда Грабар Китаровић, преноси Бета. 

На питање хоће ли Хрватска морати да постави ограду на својој граници, хрватска председница је одговорила да би "волела да се то избегне", али да не види како би се у будућности земља могла другачије заштитити.

Она је додала да је противница затварања званичних граничних прелаза и да Хрватска не може да се брине о већем броју људи.

"Од самог почетка говорим: апсолутна контрола и контрола границе, за шта Оружане снаге и полиција имају могућности и опрему", поновила је председница изјаве због којих се раније нашла на удару владе левог центра премијера Зорана Милановића.

Милановићева влада противи се постављању ограда и ангажовању војске на граници са Србијом због уласка великог броја избеглица.

На примедбу новинара да је Мађарска на својој граници поставила бодљикаву жицу, председница је одговорила да треба бити "коректан према суседима" и да не треба с њима "беспотребно производити сукобе".

Она је критковала оштре изјаве премијера Зорана Милановића на рачун мађарског премијера Виктора Орбана због избегличке политике и постављања ограде на граници са Србијом и Хрватском и додала да је на делу вербални рат који може далекосежно да нашкоди међудржавним односима.

Председница, која долази из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), рекла је да је "Орбан забринут због међудржавних односа".

"Орбан је забринут због међудржавних односа. Он схвата да то није став већине Хрвата и хрватскога народа. Морам нагласити да ми на нашем састанку није рекао ниједну једину ружну реч о премијеру Милановићу", додала је о недавном сусрету с Орбаном у Будимпешти.

Колинда Грабар Китаровић је у интервјуу одбацила оптужбе владајуће коалиције да у иностранству говори против хрватске владе, као и да се укључила у предизборну кампању ХДЗ-а.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се