Читај ми!

ФПО победник бечких избора

Према коначним резултатима бечких избора Социјалдемократска партија Аустрије освојила је 38,59 одсто гласова. На другом месту је ФПО са 30,79 одсто гласова, а на трећој позицији је странка Зелених са 11,84 одсто гласова.

Пребројавање гласова предатих путем поште на недељним изборима за локалне, градске и покрајинске власти Беча незнатно су промениле исход гласања – један мандат Слободарске партије (ФПО) прешао је на Зелене, али су слободарци добили место заменика градоначелника, преноси Танјуг.

Они су такође задржали могућност блокирања одлука тиме што држе једну трећину посланичких места у будућем сазиву покрајинске и градске скупштине.

Према данас објављеним званичним коначним резултатима, Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) победила је на изборима освојивши 38,59 одсто гласова, али уз велики губитак од 4,75 одсто гласова у поређењу са изборима 2010.

Социјалдемократе тиме су добиле 44 мандата у новом скупштинском сазиву. На другом месту је ФПО са 30,79 одсто гласова, што је раст од 5,02 процената у односу на 2010. Странка је освојила 34 посланичких места.

Ово је најбољи резултат у историји ФПО која је по први пут у Бечу прешла 30 одсто.

На трећој позицији је странка Зелених са 11,84 одсто гласова, односно губитком од 0,80 процената.

Зелени, који су до сада владали уз СПО, освојили су тиме 10 посланичких места, чиме могу поново постати "мањи" коалициони партнер у сарадњи са социјалдемократама.

На четврто место пала је Народна партија Аустрије (ОВП) која је освојила 9,24 одсто гласова и изугубила 4,75 процената, освојивши само 7 мандата.

У скупштину Беч ушла је још нова странка "Неос" која је прешла цензус са 6,16 одсто гласова, освојивши пет посланичких места.

Излазност на изборима износила је 74,75 одсто, што је у односу на 2010. више за 7,12 одсто, саопштила је Изборна комисија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се