Читај ми!

СПО победио, ФПО напредовао, Србин у бечкој скупштини

Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) остала је прва снага у Бечу, али де факто победник данашњих локалних, градских и покрајинских избора у главном граду Аустрије је Слободарска странка (ФПО), показују први прелиминарни резултати.

СПО тренутно може рачунати на 39,5 одсто гласова, што је губитак од 4,8 одсто у поређењу са 2010. годином, преноси Танјуг.

ФПО је остварила значајан резултат и тренутно добија 30,9 одсто гласова, што је за 5,1 одсто више него пре пет година.

На трећем месту су Зелени који су освојили 11,7 одсто (-1 одсто), а четврта је Народна партија (ОВП) са 9,3 одсто (-4,7).

У бечку скупштину ушла је и странка "Неос", која се по први пут кандидовала у Бечу са 6,2 одсто гласова.

На основу ових резултата, власт у Бечу неће морати да се мења, јер СПО и Зелени имају већину, док ФПО не може формирати власт, јер је једина странка која је исказала спремност за разговоре са свим политичким партијама.

ОВП је освојила премало гласова, а остале партије су искључиле било какву сарадњу са слободарцима.

Иначе, на листи кандидата ФПО, на месту које гарантује улазак у покрајинску и градску скупштину је и један кандидат српског порекла - Немања Дамњановић, родом из Крагујевца.

Становници Беча бирали су градске, покрајинске и општинске власти.

Гласање у Бечу за многе европске владе представља тест у вези са актуелном избегличком кризом и политиком која се води у вези с тим. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво