Китаровић: Хрватска не може да буде земља прихвата

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да је проблем миграната и избеглица дугорочан проблем који ће морати да се решава на нивоу Европске уније и да Хрватска не може да буде земља прихвата.

Грабар-Китаровић је посетила прелаз Бапска преко кога у Хрватску из Србије улази највише миграната и избеглица, као и прихватни центар у Опатовцу, где је разговарала са некима од њих о државама из којих долазе, као и разлозима зашто их напуштају, преноси Танјуг.

Хрватска председница је разговарала и са волонтерима из Чешке и полицајцима који раде на прихвату избеглица, као и са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Ранком Остојићем о стању у Опатовцу.

Она је оценила да постоји могућност да ће се избеглички талас током зиме смањити, али да је реч о дугорочном проблему, преноси Хина.

Хрватска не може да буде земља прихвата, нагласила је Грабар-Китаровић, указујући на чињеницу да избеглице иду у Мађарску која их и даље прима, али је изразила бојазан шта ће се догодити уколико Аустрија и Немачка обуставе пријем.

"Како ћемо онда реаговати и суочавати се са људима који ће се тада осећати сигурно фрустрирано и незадовољно. Апелујем на све да размишљамо дугорочно", казала је хрватска председница.

Према њеним речима, неопходна су јачања граница Грчке и Турске, улагања у кампове за избеглице у Турској, као и искорењивање узрока одлазака миграната и избеглица из матичних земаља, а то су, како је навела, сиромаштво и беда.

Сарадња Хрватске са суседним земљама, сматра хрватска председница, није адекватна.

"Није у реду оптуживати друге него радити са другима", поручила је Колинда Грабар-Китаровић и додала да јој није јасно зашто се толико напада Мађарска, која и даље прима избеглице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво