Читај ми!

Баварска оптужује Аустрију да крšши право ЕУ

Министар унутрашњих послова Баварске Јоаким Херман оптужује Аустрију да крши законодавство ЕУ и да пропушта велики број избеглица од словеначке до немачке границе. Неопходно да се избеглице са Балкана, које немају право на азил, врате у своје домовине, рекао Херман за "Пресе" и "Стандард".

Пропуштање избеглица од словеначке до немачке границе је јасно кршење закона ЕУ, рекао је Јоаким Херман, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Аустрија мигранте превози аутобусима до немачке границе. "То ме стварно нервира и тренутно су грађани у и око места Пасау посебно изнервирани када виде да аутобуси аустријске војске до два километара од баварске границе превозе избеглице и тим људима онда кажу – сада само претрчите преко, тамо је Немачка", истакао је Херман.

Аустрија, како подвлачи, има две могућности – или ће утврдити да неко од тих лица долази из једне земље у којој је већ требало да буде примљен, а то значи да ће Аустрија морати да те особе врати у Словенију или Мађарску, или ће Аустрија примити све те људе.

Херман истиче да Аустрија само прослеђује мигранте. "То је неприхватљиво и јасно кршење Даблинског принципа и Шенгенског споразума. Узрок, међутим, није у Аустрији већ Италији и Грчкој и онда се само настављају неправилности", објаснио је баварски министар.

Немачка влада и канцеларка Ангела Меркел, каже Херман, упутила је "погрешне сигнале и створила утисак да је то у реду ако људи крену ка Немачкој".

Херман истиче да је недопустиво да избеглице неконтролисано могу да дођу у ЕУ и Немачку и да морају да постоје горње границе.

"Желим да ограничним број. Желим пре свега да се талас људи, који и даље долази са Балкана, буде окончан. Особе из Македоније, Србије и Албаније немају право на азил како у Аустрији, тако ни у Немачкој. Оне би требало све да буду протеране, а моја је жеља да се ратне избеглице доводе у контингентима које би дефинисали заједно у ЕУ", указао је Херман.

Баварски министар је уверен да ће Бундесрат још током октобра одобрити проглашавање Албаније, Косова и Црне Горе као сигурне земље порекла.

Херман је подсетио да је Баварска још пре шест месеци захтевала проглашавање земаља Западног Балкана сигурним државама порекла, али да је тада Социјалдемократска партија Немачке (СПД) то обила, а да сада планира да ипак да пристанак у Бундесрату.

Појаснио је да Баварска не сматра да баш нико од избеглица не треба да дође у Немачку, али подсећа да Савезна служба за миграције прихвата свега два одсто избеглица из политичких, расистичких или верских разлога.

"Желимо да помажемо људима из Сирије, али ако би сви погођени грађанским ратовима на арапском простору и Африци желели да дођу у Немачку, онда би то били милиони. Због тога је неопходно да се за ратне избеглице усвоји решење контингента. То чине САД и Велика Британија", указао је Херман.

Ван тог контингента, према његовим речима, не би требало да буде пријема избеглица.

Херман је такође подвукао да право на азил не постоји за лица "која беже само од грађанског рата".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво