Додик: Референдум није авантура

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да референдум није авантура, ни подршка политици, већ праву.

Милорад Додик је поновио да су високи представници међународне заједнице у Босни и Херцеговини годинама наметали законе, кршили Дејтонски споразум, а да је то приписано Српској, преноси Танјуг.

Током саветовања "Октобарски правнички дани" председник РС је позвао све правнике у РС да буду јединствени, јер се само тако може одбранити од онога што се намеће.

Деловање актуелног високог представника у БиХ Валентина Инцка оценио је кроз континуитет "неистина које износи".

"Инцко нема право да тумачи Устав БиХ, а да је хтео да га прочита видео би да приоритет у Уставу имају конвенције о људским правима и слободима", навео је Додик, истичући да је једно од тих права и референдум.

Та конвенција, сматра он, "има приоритет по Уставу БиХ над оним што се зову закони", а друго питање је да су закони наметани.

За Инцка је рекао да брани деловање својих претходника "да би путем насиља очувао њихово бесправно деловање" и поновио неслагање с извештајем високог представника Уједињеним нацијама.

Оптужио га је да не поштује ни резолуцију Савета безбедности УН, нити доставља извјештај РС због чега ће тражити да се то уради и о том извештају расправља у ентитетском парламенту, пренела је Фена.

На тему најављеног референдума у Републици Српској о раду Суда и Тужилштва БиХ и овлашћењима високог представника поново се данас огласио и Инцко поруком да грађани Српске имају право на слободу говора, али не и на референдум о правосуђу БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Према одлуци парламенра референдумско питање гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Одлуку о датуму одржавања референдума треба да објави Народна скупштина РС и тек после те објаве теку рокови, објаснио је недавно ентитетски министар правосуђа Антон Касиповић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво