Читај ми!

Јовић: Нужно да два премијера разговарају

Професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић, поводом изјаве хрватског премијера Зорана Милановића да више неће разговарати са премијером Александром Вучићем, каже да би, посебно у кризним ситуацијама било веома корисно и нужно да премијери двеју држава разговарају.

Дејан Јовић, некадашњи саветник бившег председника Хрватске Иве Јосиповића, је у изјави за Танјуг рекао да реторику премијера Милановића последњих недеља треба сагледати у контексту изборне кампање, јер СДП, на чијем је он челу, покушава да се покаже као добар чувар националних интереса.

"Нажалост је дошло до неразумевања. Јавност изван Хрватске га не прати добро и не зна најбоље његов стил говора и јавног наступања, који је доста често био неортодоксан, пун метафора из цртаних филмова и вицева", рекао је Јовић.

Јовић, који учествује на Београдском безбедносном форуму, каже да му се чини да неке Милановићеве изјаве нису добро схваћене.

Упитан да коментарише изјаву хрватског премијера да више неће разговарати са премијером Србије, Јовић каже да не зна у којем је контексту он то рекао, али да сматра да би било врло корисно да премијери разговарају, а то је, истиче, посебно нужно у кризним ситуацијама.

А на питање да ли, после Милановићеве реторике сукоба, Србија може очекивати препреке од Загреба на њеном путу ка ЕУ, Јовић каже да, ако у Хрватској на власт дође националистичка и далеко конзервативнија политичка опција, што није извесно, али је могуће, постоје веће шансе да се праве проблеми другим земљама у суседству или да се инсистира да је Хрватска последња која је са тог простора требало да уђе у ЕУ.

"Све док је то нека либерална политика, која и сама сматра да је отварање граница добро и да је у националном интересу да не буде чувар европске границе, да буде војна Крајина Брисела, мислим да ће Хрватска бити заинтересована за наставак проширења", навео је Јовић.

Хрватска, каже, није главни кочничар, већ у читавом низу старих земаља чланица нема расположење за проширење.

Хрватска избегличку кризу користи за повећање моћи

Јовић је оценио да Хрватска избегличку кризу жели да искористи да повећа своју моћ у Европској унији у односу на земље које то нису, а пре свега Србију.

Мађарска, каже, исто покушава да повећа моћ унутар Уније, да се покаже као значајна земља, а Србија, као кандидат, да повећа свој имиџ у свету.

"Све три политике ми се чине потпуно рационалне. Међутим, дугорочно гледано важно је да се успостави политика сарадње и разумевања, а не да те разлике ескалирају у веће сукобе и неразумевање", рекао је Јовић.

Говорећи о политичкој сцени у Хрватској уочи предстојећих избора, Јовић, који учествује на Петом Београдском безбедносном форуму, каже да између владајућег СДП-а Зорана Милановића и најутицајнијен опозиционог ХДЗ-а Томислава Карамарка одређена разлика постоји.

У време изборне кампање та разлика је попут оне између "кока коле" и "кока коле лајт", приметио је Јовић.

"То је посебно случај када људи са левице покушавају да прошире своје бирачко тело и добију гласове са центра и у десно. Да ли ће у томе успети то треба видети. Председник Јосиповић је покушао, али није успео прошле године", рекао је он.

Јовић је истакао да је једна ствар када Хрватска као чланица ЕУ жели да покаже да је тим чланством повећала суверенитет, а не смањила, и да може више него раније, а друга ствар је шовинизам који би се користио за етничке тензије и рат, што би више радила десница него левица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара