Читај ми!

Остојић: Не допуштамо "два фронта" за избеглице

Хрватска неће допустити да се за улазак избеглица у Хрватску отворе "два фронта", а све избеглице које на југу покушају да уђу у Хрватску биће враћене тамо одакле су дошле, поручио је из Опатовца потпредседник Владе и министар унутрашњих послова те земље Ранко Остојић.

Потврдио је да се на простору Превлаке уређују војни објекти, али не за смештај избеглица већ припадника полиције, пренео је Танјуг.

"Свима шаљем исту поруку. Не долазите, бићете враћени тамо одакле сте дошли", рекао је Остојић на конференцији за новинаре, наводећи да тако мисли и премијер Зоран Милановић, јавила је хрватска државна агенција Хина.

"Мој налог био је јасан – уредите, очистите, средите хангаре. Најбоља ствар коју сам могао направити је да тај простор буде припремљен. Уколико буде потребно, сада имам простор за довољно људи да се одбрани јужна граница", рекао је Остојић.

Он је потврдио да је лично издао налог за уређење војних објеката на Превлаци и објаснио да тамошње службе задужене за спровођење његове одлуке нису биле упознате с којом се наменом уређују објекти.

На питање новинара колико је до сада Хрватску коштало збрињавање избеглица, Остојић је одговорио "јако пуно" и да се не зна колико би више коштало да се није радило тако како се ради.

"У овоме тренутку Република Хрватска, за разлику од оних који би се надали да то није тако, нема ниједну избеглицу на своме подручју која није под контролом снага реда. Према томе, они говоре како је у Хрватској 100.000 избеглица без контроле, а уопште немају појма о чему говоре", поручио је министар Остојић.

Према његовим речима, све избеглице које су тренутно у Хрватској налазе се у Опатовцу, а све остале су на путу у Мађарску или су у току припреме за њихов одлазак.

Он је навео да је у Хрватску до понедељка у 18 сати ушло 79.920 избеглица, у прихватном центру у Опатовцу у понедељак увече је око 500 избеглица, док је пред центром за регистрацију око 18.30 чекало њих неколико стотина.

Остојић је истакао како се напокон "догодило чудо" да се избеглице из Грчке региструју, односно записују на македонско-српској граници, што је утицало и на успоравање њиховог уласка у Хрватску.

Према његовим речима, викенд у Загребу искористио је и за наставак разговора с Европском комисијом, у којем је, како каже, јасно поновио хрватски став да се проблем избеглица мора решити на његовом извору, у Грчкој.

"Очекујем повратне одговоре Европске комисије. Састанак о тој теми требало је да се одржи у недељу, али није могао доћи немачки министар. У сваком случају инсистирамо да се то реши на нивоу Европске уније", рекао је Остојић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се