Читај ми!

"Хрватски притисак навео Мађарску и Аустрију да пусте избеглице"

Председница Хрватска Колинда Грабар-Китаровић оценила је да је притисак Загреба на Брисел довео до тога да су Мађарска и Словенија почеле да пропуштају избеглице из Хрватске.

"Овај (избеглички) проблем мора се решити у сарадњи с партнерима из Европе, јер Хрватска јесте спољна граница ЕУ, али исто тако не може бити било какав сабирни центар", рекла је Грабар-Китаровић после састанка Већа за националну сигурност, преноси Бета.

Грабар Китаровић је додала да Хрватска има право да очекује од ЕУ да јој помогне да чува хрватску границу и истакла да је избеглички талас европски, а не само хрватски проблем.

Председница Хрватске је оценила да се и у идућим сатима и данима може очекивати велики прилив избеглица у Хрватску.

"Радимо на томе како би се предузеле одговарајуће мере, показало хумано лице према тим људима, али бићемо одлучни и у нашим правима на националну сигурност и стабилност", рекла је Грабар Китаровић.

Хрватска председница је рекла да је на састанку добила информације о владином "плану Б", али није желела да га коментарише док не види како се он остварује у пракси.

На састанку је био и премијер Зоран Милановић, али је раније отишао са састанка због, како је рекао, разговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел у вези са избегличком кризом у Хрватској.

"Милановић је упознао канцеларку са напорима које Хрватска предузима са циљем да у потпуности управља ситуацијом у складу са својим обавезама, али у сваком тренутку обезбеђујући да се према свим мигрантима поступа хумано и са људским достојанством", наводи се у саопштењу хрватске Владе.

Двоје званичника се сагласило да проблем мора бити решен на спољним границама Европске уније, преносе хрватски медији.

Портпарол Владе Никола Јелић рекао је агенцији Хина да су Милановић и Меркел разговарали на обострану иницијативу, а разговор је трајао око 45 минута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара