Читај ми!

ЕУ критикује Хрватску и Мађарску због затварања граница

Из седишта ЕУ упућене су уздржане критике на рачун Хрватске и Мађарске због затварања граничних прелаза и онемогућавања миграната да затраже азил.

"Чување границе не укључује спречавање миграната да затраже азил, што је неотуђиво људско право", рекла је у Бриселу портпаролка Европске комисије Наташа Берто након што је замољена да прокоментарише затварање граничних прелаза Хрватске, а раније и Мађарске, преноси Танјуг.

Када је реч о Мађарској, портпаролка је изјавила да су у ЕК забринути због третмана миграната и нових закона којима се илегалан прелазак границе кажњава затвором, те да су од тамношње владе затражили објашњење.

Берто је подсетила на јучерашњу поруку комесара Јоханеса Хана да ограде и насиље нису решење, али и приметила да Комисија нема законског основа да реагује на ограду коју је Мађарска подигла према Србији, као и на ону коју намерава да подигне према Хрватској, јер је обезбеђење спољних граница ствар о којој одлучују земље чланице.

Након новинарске примедбе да ће граница између Мађарске и Хрватске представљати границу између две чланице ЕУ, Берто је објаснила да је то и спољна граница Шенгенске зоне, у коју Хрватска још није примљена.

Портпаролка је рекла да, упркос тврдњама Загреба да су преплављени избеглицама, у Брисел до сада још није стигао никакав захтев из Хрватске да им се упути помоћ за њихово збрињавање.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара