Читај ми!

Хрватска председница тражи чвршћу котролу граница због избеглица

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић затражила је чвршћу контролу граница јер сматра да је првог дана неконтролисано ушао превелики број избеглица у Хрватску, те да првом месту морају бити безбедност грађана и стабилност државе.

Колинда Грабар Китаровић сматра да граница не функционише како треба и истиче да није задовољна како је протекла ноћ у Хрватској која је, додала је, "показала хумано лице", преноси Танјуг.

Указује на то да нема потребе да људи пристижу у тако великом броју у једном дану јер Хрватска, како каже, "једноставно не може да задовољи потребе и бригу о тим људима".

Посебно је нагласила да мигранти и избеглице не могу неконтролисано да улазе на хрватску територију мимо граничних прелаза, тако да улазак у најмлађу чланицу Европске уније мора да буде под сталним надзором.

"Јако је лоше да се улази преко кукурузишта, да граница не функционише како треба и одлучно тражим да се уведе чвршћи надзор над државном границом и да се она прелази искључиво преко службених граничних прелаза", поручила је председница.

Милановић: Могућности Хрватске су ограничене 

Премијер Зоран Милановић изјавио је да је прихват избеглица са Блиског истока, који су након затварања мађарске границе, преусмерени на Хрватску, хуманитарно питање али и упозорио да постоје границе капацитета државе. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић тражи чвршћу контролу граница.

Зоран Милановић наглашава да раде све што треба радити у најбољем интересу безбедности и хуманости, као и на поштовању европских правила - евиденције људи који улазе, све док то буду у стању.

На почетку седнице владе премијер је истакао да је Хрватска транзитна земља за избеглице и обећао да ће се према њима понашати боље него неке друге државе, преноси Вечерњи лист.

"Али, наше могућности су ограничене, као и могућности Аустрије, која је богатија земља. Разговарао сам данас са аустријским канцеларом, поделили смо искуства и договорили неке ствари. Аустрија је, ипак, земља дестинација, Хрватска није. Бићемо конструктивни, али ако се број повећа не знам хоћемо ли мовхи да евидентирамо људе", забринут је Милановић.

И заменик министарке спољних послова Јошко Клисовић потврдио је да се Хрватска за сада добро носи сa избеглицама, али да све даље зависи од броја оних који ће и даље пристизати и да ће у том случају држави бити потребна и међународнa помоћ.

Оно што је извесно, подвукао је Клисовић, за сада се о опцији затварања хрватске границе у случају повећаног броја доласка избеглица, "уопште не размишља".

"Видите да се понашамо битно другачије, хуманије и потпуно поштујемо европска правила која смо заједнички договорили", поручио је Клисовић.

У Банским дворима је пре седнице владе уприличен сусрет Милановића и аустријског премијера Вернера Фајмана, Разговор је трајао око сат и по, али након састанка премијери нису били расположени за давање изјаве.

Влада jе, иначе, на данашњој седници основала Штаб за координацију активности поводом доласка избеглица, чији ће задатак бити да осигура координирано деловање свих надлежних тела и институција са циљем хуманитарног прихватања и збрињавања.

Шеф Штаба ће бити министар унутрашњих послова Ранко Остојић, а чланови заменици и помоћници из више министарстава - социјалне политике и младих, спољних и европских послова, рада и пензионог система, министарства здравља и директорј Државне управе за заштиту и спасавање.

По потреби ће се у рад Штаба укључивати и представници других тела и институција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара