Сијарто: Мађарска полиција је брутално нападнута

Мађарска полиција у среду је била изложена бруталним нападима са територије Србије код граничног прелаза Реске, рекао је касно синоћ шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто за МТИ.

Сијарто каже да је не би било никаквих насилних аката да је полиција Србије спречила нападе на мађарске полицајце, преноси Танјуг.

Шеф мађарске дипломатије навео је да је у "бруталном нападу групе агресивних миграната" повређено 14 мађарских полицајаца, а да је "сасвим очигледно" да су се ти полицајци бранили и штитили територију Мађарске, пренела је мађарска новинска агенција.

Телевизија М1 преноси да је Сијарто похвалио рад мађарске полиције.

"Не мислим да било ко нормалан у Мађарској мисли да би овим агресивним људима требао бити дозвољен улаз у земљу, као ни у транзитне сврхе", рекао је Сијарто и напоменуо да је 14 полицајаца повређено у нападу.

Такође је нагласио да се у међународној заједници више прича о "полицијској бруталности", али не и о томе шта је покренуло акцију полиције.

Сијарто посебно истиче важност очувања високог нивоа сарадње Србије и Мађарске након јучерашњих инцидената.

"Будимпешта има предлоге"

Сијарто је додао да заједничка политика Европске уније није донела резултате у решавању избегличке кризе, истичући да је "у интересу људи који беже из ратних зона" да "сачекају крај тог рата што је ближе њиховој кући", а да је Будимпешта спремна да пружи велики допринос тим напорима.

Нагласивши да мигрантски талас има "бесконачне резерве", Сијарто је рекао да ЕУ треба да без одлагања формира заједничке снаге које ће заштити границе Грчке и да финансира избегличке кампове у Турској, Јордану, Либани и Ираку, као и изградњу нових уколико буду потребни, пренеле су агенције.

Мађарски министар иностраних послова је на заједничкој конференцији за новинаре са комесаром ЕУ за миграције и унутрашње послове Димитрисом Аврамопулосом рекао да је Мађарска спремна да допринесе здруженим снагама ЕУ полицијом, војском и новцем

"Квоте треба применити ту, јер ту имају смисла", рекао је Сијарто а преноси Ројтерс.

Иначе, МТИ подсећа да је у интервјуу Си-Ен-Ену министарка одбране Немачке оквалификовала акцију мађарских власти као неприхватљиву, а да је премијер Србије рекао да је поступање са мигрантима на граници између две земље било "брутално" и "неевропско" и да ЕУ треба да реагује.

Вучић је, наводи мађарска агенција, позвао Мађарску да се уздржи од испаљивања сузавца на територију Србије, додаје агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара