Бугарска, рециклирај ђубре до краја

По налогу Европске уније, Бугарска је морала да затвори 124 депоније, и пошто то није обавила на време, новчано је кажњена. Сада има задатак да сагради 57 регионалних система за прераду отпада. И то је посао који Бугарима добро иде, између осталог и због новца из европских фондова.

Постројење за прераду биолошког отпада вредно 150 милиона евра почеће да ради у предграђу Софије за који дан. Највише пара за овај савремени систем стигло је из евроспких фондова, а нешто су помогле локална самоуправа и држава.

Софија, са милион и 200.000 житеља, има три депоније, и много проблема са селктовањем отпада, јер, овде кажу свест људи се још увек није променила

"Могућност да свако од нас може да разврстава смеће у посебне контејнере је за многе још увек тешко прихватљиво. Проблем ћемо решити тек када људи схвате да децу у вртићу морају да науче како се селектује отпад", каже Евгенија Ташева, активисткиња НВО "За Земљу".

Старе депоније неће бити рекултивисане јер је за то потребно око 100 милиона евра, па се приступило изградњи регионалних система за рециклажу. Од 57 планираних, 38 је завршено.

"Тешко је да променимо менталитет, али од 2005. године селектујемо отпад и пратимо директиве ЕУ. До 2020. године мораћемо да преполовимо одлагање отпада", каже Красимир Живков, заменик министра за заштиту животне средине Буграске.

До 2008. године Пловдив је био најзагађенији град у Буграској. А онда су се ствари промениле. ЕУ је дала око 10 милиопна евра да се реконстриушу улице и смањи емисија прашине у ваздуху, а почела је и рециклажа отпада.

Од 150.000 тона прикупљеног отпада годишње, у Пловдиву се рециклра 30 одсто.

"Уласком Бугарске у ЕУ отвориле су се границе, наши људи су почеи више да путују и да виде колико су чистији европски градови. То нам је помогло, јер су многи схватили да много тога од нас зависи", каже Иван Стојанов, директор "Чистоће" у Пловдиву.

За старе депоније, попут онеблизу Пазарџика, која ради 30 година дуже од планираног, Европа је нашала решење.

"Европска комисија је прихватила нашу жалбу. Послаће делегацију да нам помогне јер се смеће овде само пали, а од испарења много је у околним селима болесних", каже Иван Златинов, предесдник села Капитан Димитриево.

Шта ће Бугарска урадити са најсиромашнијима који живе од депонија, за сад се не зна. Оно што је сигурно да овде прате пут Аустрије - нема отпада, нема ни проблема, све остало је на системима за рециклажу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара