Читај ми!

Македонија, још без договора о спeцијалном тужиоцу

После одлуке посредника Питера ван Хојта да преговоре у вези избора специјалног тужиоца настави појединачним сусретима са представницима ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА, коју је саопштио на сусрету у суботу, у партијама више нема дилеме да ће западни посредници почети са притисцима на њих да се дође до решења по овој тачки споразума.

Неки од њих, пренели су македонски медији, очекују и решење из иностранства пошто, како кажу, време пролази, а договор није постигнут, преноси Танјуг.

Према договору из Пржина, специјални тужилац треба да буде изабран до 15. септембра.

"Све време смо на истим позицијама. Нема ни поенте да се више састајемо. Најновији спор око специјалног тужиоца је да пошто је термин специјални тужилац био употребљен у једнини, ВМРО-ДПМНЕ жели да буде изабран само један тужилац који ће водити предмете у вези са прислушкивањем опозиције и "Пуч", и да буде само један административни тим састављен од дактилографа", изјавио је неименовани извор.

СДСМ, према његовим речима, указује на то да је и у Уставу јавни тужилац у једнини па да и поред тога има сто тужилача под собом.

Та странка тражи да се специјалном тужиоцу по закону обезбеди тим тужилаца са којим ће моћи да ради пошто један човен не може да обради све те слуцајеве, навео је исти извор.

СДСМ, преносе медији, оптужује да је реч о најновијој опструкцији ВМРО- ДПМНЕ, на челу са премијером Николом Груевским како би од специјалног тужиоца, који треба да испита све индиције и доказе за криминал и корупцију у врху власти и да их припреми за суд, направили што неефикаснију институцију.

ВМРО-ДПМНЕ са друге стране оптужује да је намера да се по сваку цену нађе џелат који ће, било или небило криминала, подићи тужбе како би оправдао своје постојање.

Од свих учесника у преговорима, само је СДСМ био спреман за коментар ове Ван Хојтове одлуке.

"Не знамо како ће ћи појединачни преговори. Сматрамо да ће приликом тих појединачних сусрета бити притисака, али као партија не очекујемо да ћемо бити посебно критиковани и притискани јер су предлози које смо дали за специјалног тужиоца засновани искључиво на принципима договора од 2. јуна ове године и у складу са препорукама страних представника", речено је из СДСМ-а.

У овој партији одговарају да ће, уколико решење дође из иностранства преко посредника Ван Хојта, они прихватити свако реше4ње које је у сагланости са европским принципима и међународним стандардима за функционисање специјалног тужиоца, а да било шта друго неће прихватити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара