Читај ми!

Мађарска полиција потиснула мигранте са пута и пруге

Око 200 избеглица из Сирије које су покушале да крену пешке са прихватног пункта Реске, полиција потиснула са пруге и пута на ливаду са шаторима, јавља извештач РТС-а. Ауто-пут М5 који од Хоргоша води ка Будимпешти отворен за саобраћај. Избеглице кренуле пешке са станице у Хегјешхалому ка Аустрији, иако им је допуштено да иду возовима.

Мађарска полиција је потиснула 200 избеглица из Сирије са пруге и пута на ливаду са шаторима код прихватног центра Реске, Они су поново покушали да пробију кордон и пешке крену ка Будимпешти, јавља извештач РТС-а.

Мигранти се управо укрцавају у аутобусе који ће их превести у друге прихватне центре у Мађарској.

Мађарска полиција под констатним кордоном држи избеглице у близини пружног прелаз у оквиру кампа Реске, а повремено се дешавају мањи инциденти јер избеглице, међу којима су жене и деца, приморани су на вишесатно чекање.

Како наводи извештач РТС-а, једна Сиријка је ухапшена јер је полицију гађала каменом. Из полиције истичу да ће бити кривично гоњена.

Надлежни мађарски органи организовали су траспорт избеглица аутобусима, на сваких пола сата или сат стигну по два, а предност имају породице са децом.

Покушаје појединаца да у аутобусе уђу преко реда спречава мађарска полиција.

Ауто-пут ка Будимпешти био је затворен због избеглица, али га је мађарска полиција убрзо отворила за саобраћај. 

И даље пристиже стотине избеглица преко "зелене границе" са Србијом.

Иначе, избеглице су јутрос, трећи дан заредом, пробиле полицијски кордон и кренуле пешке у правцу ауто-пута М5 који води ка Будимпешти, известила је Телевизија М1

Око 10.30 неколико стотина избеглица почело да се пробија кроз полицијски кордон, а разлог је, како се наводи, то што избеглице не желе да се региструју, преноси Танјуг.

Полиција је потом окупила избеглице које су пробиле кордон и почела да их пребацује у друге прихаватне центре, док је у кампу Реске тренутно између 500 и 1.000 људи.

Група од око 150 избеглица кренула је јуче према ауто-путу, пошто су ушли у Мађарску из Србије и полиција је употребила сузавац да их спречи да се придруже другој групи који је јуче у вечерњим сатима напустила камп.

Полиција је уз помоћ преводилаца настојала да објасни и убеди избеглице да треба да се региструју по доласку у Мађарску, док су многи из групе скандирали: "Нећемо камп" и "Будимпешта, Будимпешта".

Ипак, група од око 50 избеглица, углавном породице, прихватила је захтев мађарске полиције и ушла у аутобусе за камп у месту Реске, јавио је Танјуг.

Мађарска полиција у данашњем саопштењу наводи да су две особе, које манипулишу са емоцијама избеглица, извучене из масе и да су приведене због непоштовања полицијских налога.

У саопштењу се додаје да је сузавац био коришћен јер су избеглице бацале пластичне флаше на полицију и да је хитна помоћ морала да буде позвана због особе којој није било добро, што није било повезано са употребом сузавца, наводи МТИ.

Регионални пут, који води од места Реске ка Сегедину био је јуче затворен, када је око 100 полицајаца формирало линију, што није имало утицаја на ауто-пут који од Хоргоша води ка Будимпешти.

Почело је постављање још једног кампа са шаторима, а за избеглице су због хладноће обезбеђена ћебад и топла гардероба.

Дозвољен превоз возовима за Аустрију

У међувремену, данас је и група од 150 до 200 избеглица напустила железничку станицу у мађарском месту Хегјешхалом, на западу земље, и пешице се запутила ка Аустрији.

Локални градоначелник Ласло Соке је за агенцију МТИ изјавио да избеглице вероватно нису биле спремне да чекају следећи воз за Аустрију, па су се зато запутиле пешке преко границе.

Соке је додао да се од Хегјешхалома до границе за Аустријом може стићи за око 30 минута.

Телевизија М1 је нешто раније известила да је избеглицама на железничкој станици "Келети" у Будимпешти допуштено да се на возове за Аустрију и Немачку укрцају само у ограниченом броју.

Предност имају путници са валидним документима, док је избеглицама допуштено да заузму преостала места у возу, пренела је агенција МТИ.

Дописник М1 који се налази на мађарско-аустријској граници извештава да контролори понекад налажу избеглицама да сиђу са воза како би направили места за друге путнике који се укрцавају на станицама између Будимпеште и границе, али те избеглице затим могу да уђу у следећи воз за Аустрију.

Током јучерашњег дана, на територији Мађарске регистровано је 2.770 илегалних прелазака границе, а поднето је 14 пријава због кријумчарења људи и четири пријаве због фалсификовања докумената.

Највећи број избеглица регистрован је на територији пограничне Жупаније Чонград – 2.529 избеглица, међу којима и 455 деце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара