Читај ми!

Ковач: Мађарски зид штити све

Портпарол мађарске Владе Золтан Ковач критиковао је Аустрију и Немачку због двоструких стандарда и позвао их да помогну у изградњи зида на спољној граници ЕУ.

Золтан Ковач је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", рекао да избеглице и даље долазе у ЕУ зато што зид који гради Мађарска још није готов, преноси Танјуг.

"Аустрија и Немачка би требало да нам помогну да завршимо зид, уместо да нас стално критикују. Зид не штити само нас, већ и вас, Аустрију и Немачку", поручио је Ковач.

Зид је, према његовим речима, једина шанса коју имамо, јер би у супротном свакодневно десетине хиљада избеглица долазило у Немачку и Аустрију. У вези са тим, рекао је да је време да Аустрија покаже солидарност.

Ковач је истакао да се Мађарска придржава свих правила ЕУ, али да је проблем да се мигранти њих не придржавају зато што немачки и аустријски медији стварају утисак да су све избеглице добродошле, тако да ти људи све више одбијају сарадњу са властима и одбијају регистрацију.

Нагласио је да су најпре сви ти људи илегални мигранти док се не установи да су избеглице.

Ковач је подсетио да правила предвиђају да сви мирају дати отисак прстију, али да је медијска хистерија довела до тога да илегални мигранти то не желе, и да не слушају мађарске власти.

На критику да је Мађарска најпре кратко отворила железничку станицу у Будимпешти за избеглице, а потом поново затворила, те онда аутобусима превозила азиланте, те да то није доследно, Ковач је узвратио да Аустријанци пуштају 4.500 особа у земљу без идентификације.

"Видео сам синоћ то на граници. Ни не знате кога сте пустили у земљу. Никога нисте питали за документа. Уз то имали смо 20 километара дугу колону на граници, и европски грађани су чекали четири сата у својим аутомобилима. Време је да Аустрија и Немачка размисле о својој недоследности", поручио је Ковач.

Упитан зашто Мађарска није одмах дозволила изгеглицама да путују у Аустрију он је одговорио да то није могуће само на основу жеље миграната.

"Само зато што мигранти желе у Аустрију и Немачку не можемо да их депортујемо на границу", подвукао је Ковач.

Такође је оштро напао аустријског канцелара Вернера Фајмана, преневши да је мађарски премијер Виктор Орбан, када су избеглице кренуле пешице аутопутем до Аустрије, да се телефоном чује са шефом аустријске владе, али да то није могао сатима.

"Фајман сатима није био доступан мађарском премијеру. Они су разговарали тек око поноћи, након шест сати, а након тога је Фајман свој став изнео на фејсбуку. Чему то. То је јако нељубазно", истакао је Ковач.

Објаснио је да ће Мађарска све чинити да испуни своје обавезе, и покушаће да региструје људе у прихватним центрима, те да жели да заштити своје границе, због чега је убрзала изградњу зида.

Ковач је указао да је од 150.000 људи, који су ушли у Мађарску преко зелене границе, већина поднела захтев за добијање азила, али да су онда наставили пут ка Аустрији и Немачкој.

Портпарол мађарске владе је истакао да Мађарска покушава да се снађе са неспособним системом ЕУ, са неконзистентним правним системом ЕУ и двосмисленим порукама које шаљу Аустрија и Немачка.

"Највећи проблем, међутим, представљају отворене границе. Грчка практично пушта све", критиковао је Ковач.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво