Читај ми!

Грчка послала војску и полицијско појачање на Лезбос

Неколико миграната је повређено када је полиција на грчком острву Лезбос употребила палице да би одбила око 300 окупљених избеглица који су покушавали да изађу из луке. Грчка послала војску и полицијско појачање на Лезбос.

Неколико демонстраната је повређено у сукобу са грчком полицијом, од којих је једно лице у безсвесном стању одвезено амбулантним колима у болницу, јавља Танјуг.

Избеглице су покушавале да изађу из области луке и узвикивали "Атина, Атина".

Имигранти, углавном Сиријци, Ирачани и Авганистанци, навели су да их локалне власти на том острву у Егејском мору не региструју довољно брзо како би могли да наставе свој пут ка западној Европи.

Они се, такође, жале да им локалне власти на Лезбосу не нуде било какву помоћ и да им брзо понестаје новац.

Полицијски извор је рекао да су двојица нападача на мотоциклу јуче бацила два Молотовљева коктела на избеглице које су спавале у парку у највећем граду на Лезбосу, Митилени, пренела је агенција АФП.

У том нападу је лакше повређен један Сиријац, рекао је извор, док је грчка новинска агенција АНА објавила да су због напада ухапшена два 17-годишњака.

Власти покушавају "што је брже могуће да ослободе острво великог броја избеглица, како би њихов прилив могао да се врати на подношљиви ниво", изјавио је заменик грчког министра за миграције Јоанис Музалас током посете Лезбосу.

Лезбос је једно од неколико грчких острва које бележи највећи прилив избеглица, углавном из ратом разорене Сирије, који на то острво стижу маленим чамцима из Турске.

На грчку обалу је од почетка године стигло више од 230.000 избеглица, а њихов број је протеклих недеља значајно порастао, будући да они желе да искористе лепо летње време.

На Лезбосу је у више наврата долазило до сукоба између полиције и избеглица, као и међу самим избеглицама, углавном због одуговлачења током процеса регистрације, услед чега хиљаде миграната нису могле да напусте острво и крену даље ка западној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво