Читај ми!

Оштећен храм СПЦ у Карловцу

Непозната особа оштетила је током провале дрвена врата Катедралног храма Светог Николе у Карловцу, што је већ четврта провала у тај објекат Српске православне цркве. Починиоци нису пронађени.

Игуман Георгије Станковић је за агенцију Хина рекао да, за разлику од претходног обијања када је причињена велика штета, овог пута унутар објекта ништа није уништено ни отуђено, преноси Танјуг.

"Штета је нешто преко 2.000 куна. Али, подсећам да је ово једини верски објекат у Карловцу који се скрнави. Притом полиција не проналази починиоце", наводи старешина храма.

И карловачка полиција је потврдила да је непозната особа провалила у катедрални храм у градској четврти Звезда, при чему је почињена материјална штета од неколико хиљада куна.

Игуман Георгије подсећа да је то четврта провала и једно у низу скрнављења, каменовања прозора, писања усташких знакова и графита с порукама мржње, па поставља питање да ли изгреди носе поруку о "неприхватљивости православног душебрижништва у Карловцу".

Горњокарловачка епархија на својој интернет страници напомиње да је Храм Св. Николе седиште црквеног и административног живота те епархије, истичући како се овим и ранијим нападима православном епископу поручује да му није место у историјској резиденцији у центру Карловца, која је у фази обнове и која му неће донети безбедност за живот и рад.

"Ако узмемо у обзир жалосну и непотребну националну и верску нетрпељивост у Хрватској, видећемо да и овај догађај, као и претходни, није хронична ескалација криминала, него симптом акутног проблема који постоји у националним и верским фракцијама", наводе из епархије.

Истичу, такође, да скрнављење светога храма, макар и у пијаном стању, као и ширење мржње и вређање сведочи "да смо далеко од Христа и јевенђеља – ма ко били и како се крстили".

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта најоштрије је осудио скрнављење храма у Карловцу, наводећи да је то заправо јасна порука да епископу горњокарловачком Герасиму и преосталим Србима није место у Карловцу.

Линта каже да је реч о четвртој провали у тај објекат Српске православне цркве и да је страшно што надлежни у Хрватској не санкционишу те инциденте.

Навео је да у претходна три инцидента хрватска полиција и тужилаштво нису нашли починиоце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара