Црна Гора потписала споразуме о разграничењу са Косовом

Представници Црне Горе потписали су у Бечу споразуме о разграничењу са БиХ и са Косовом, тако да једино отворено питање Подгорице остаје са Хрватском око Превлаке.

Споразум о разграничењу са Косовом су потписали црногорски министар спољних послова Игор Лукшић и министар унутрашњих послова Рашко Коњевић са замеником премијера и министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем и косовским министаром унутрашњих послова Скендером Хисенијем, преноси Танјуг.

Потписивању оба споразума присуствовао је председник Црне Горе Филип Вујановић који је за агенцију Анадолија рекао да је то "историјски дан", те да "никада питање на граници са Хрватском није сматрао отвореним".

"Ми смо давно постигли споразум о томе, ако се не договоримо, а мислим да ћемо се тешко договорити око Превлаке, јер је од 2002. прошло много година, а нисмо се договорили, ми идемо на Међународни суд правде у Хагу", истакао је Вујановић.

Како је рекао, након потписивања Споразума о граници, данас у Бечу, Босна и Херцеговина и Црна Гора могу ући у нову, заправо стару фазу у којој су биле пре фазе застоја у односима због питања границе, а у којој ће се окренути свесрдној сарадњи у духу блиских односа.

Он је нагласио како ратификацију Споразума о граници између Црне Горе и БиХ очекује врло брзо у парламентима обе земље.

Према његовом мишљењу, задаци земаља Западног Балкана су пре свега убрзање економске сарадње, додавши да за то постоје "сјајне могућности".

"Мислим да треба унапредити сарадњу у области саобраћајне инфраструктуре, јер је она услов да би се развијала економија, као и коришћење заједничких енергетских потенцијала, које имају и БиХ и Црна Гора.

Имамо шансу да користећи трансфер електричне енергије према Италији обе земље пласирају своје вишкове, БиХ одмах, а Црна Гора то очекује за врло кратко време", казао је Вујановић.

Он од Конференције земаља Западног Балкана, која се одржава у Бечу, очекује "конкретна рјешења, која можда неће бити исказана у самом почетку, кроз одлуку да се инвестира у одређене инфраструктуне пројекте у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре".

Очекује да ће након конференције постојати чврста воља и одлука да се охрабре државе чланице и компаније, банке и фондови да обезбиједе јефтину линију како би се реализовали инвестициони пројекти кроз изградњу путева и кориштења енергетских потецијала.

"Имали смо добру конференцију у Берлину и у Бриселу, изврстан самит у Бечу, након чега се мора нешто конкретно, јасније рећи, можда не кроз кратко вријеме, али коначно морамо знати да ћемо имати и од овог процеса, који смо назвали Брдо - Бриони, конкретне ефекте", додао је Вујановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара